Erezii…Erezii… 16.03.2010

                ARTICOLUL 3

           Am vazut in cateva randuri cand am intrat pe Web site-ul meu trimiteri catre un Web-site neoprotestant si se preciza ca aceasta trimitere era facuta de Google, am mai vazut si trimiteri catre Web-situri ce abordeaza probleme lumesti de exemplu pentru testarea nivelului IQ, dar aceaste trimiteri nu erau permanete ci din cand in cand , sigur ca Web-siteul meu fiind gazduit gratuit, nu-i pot impune celui care il gazduieste sa nu faca trimiteri la alte Web-siteuri dupa cum doreste, dar simt nevoia sa postez un al 3 lea articol in care sa subliniez cateva aspecte ca sa nu se pagubeasca cineva intrand pe Web-siteul meu si urmarind trimiterea(trimiterile) aparute sa creada cine stie ce, de fapt chiar aceste trimiteri m-au determinat sa concept acest subiect.
            De altfel acest al treilea articol l-am conceput pentru o trecere in revista a ereziilor mai importante si combaterea lor mai mult cu versete din Biblie.

Aduc in atentie urmatoarele versete din Biblie

                   Marcu Cap 1

34. Si a tamaduit pe multi care patimeau de felurite boli si demoni multi a alungat. Iar pe demoni nu-i lasa sa vorbeasca, pentru ca-L stiau ca El e Hristos.

             Marcu Cap 3

11. Iar duhurile cele necurate, cand Il vedeau, cadeau inaintea Lui si strigau, zicand: Tu esti Fiul lui Dumnezeu.
12. Si El le certa mult ca sa nu-L dea pe fata.
               
                      Luca Cap 4
40. Dar apunand soarele, toti cati aveau bolnavi de felurite boli ii aduceau la El; iar El, punandu-Si mainile pe fiecare dintre ei, ii facea sanatosi.
41. Din multi ieseau si demoni, care strigau si ziceau: Tu esti Fiul lui Dumnezeu. Dar El, certandu-i, nu-i lasa sa vorbeasca acestea, ca stiau ca El este Hristosul.
             Se pune intrebarea de ce nu-i lasa Iisus pe demoni sa-l vesteasca oamenilor , sigur raspunsul cel mai bun il consideram ca acesti demoni dupa plecarea lui Iisus din locurile in care acestia se confruntau cu El, ei ar fi invatat pe oameni lucruri stricacioase in opozitie cu invataturile lui Iisus dupa ce putem spune ca au castigat o oarecare pozitie asupra oamenilor vestindu-l pe Iisus ca Fiul lui Dumnezeu, in aceeasi idee putem comenta si versetele din
               
                   Fapte 16
16. Dar odata, pe cand ne duceam la rugaciune, ne-a intampinat o slujnica, care avea duh pitonicesc si care aducea mult castig stapanilor ei, ghicind.
17. Aceasta, tinandu-se dupa Pavel si dupa noi, striga, zicand: Acesti oameni sunt robi ai Dumnezeului celui Preainalt, care va vestesc voua calea mantuirii.
18. Si aceasta o facea timp de multe zile. Iar Pavel maniindu-se si intorcandu-se, a zis duhului: In numele lui Iisus Hristos iti poruncesc sa iesi din ea. Si in acel ceas a iesit.
                              Sfantul Apostol Pavel mergand pe aceeasi idee, a poruncit duhului de ghicire sa iasa din acea slujnica chiar daca pe moment, parea ca aceasta le face reclama buna dar plecand ei de acolo castigand o oarecare reputatie prin aceasta reclama, aceasta slujnica prin acel duh pitonicesc putea sa invete pe cei slabi in credinta lucruri opuse crestinismului, Sfinti Parinti au fost familiarizati cu astfel de duhuri si ei stiau prea bine ca scopul duhurilor cazute(demonilor) este sa piarda pe orice cale pe oamenii care au trecut la crestinism.
                 Vreau sa reamintesc aparteneta mea la Ortodoxie si numai Iisus Mantuitorul stie exact ce a fost, ce este si ce va fi in viata mea, si El ma va judeca cu dreptate, asa cum va proceda cu toti oamenii. Din cele doua articole postate anterior am dezvaluit si ratacirile care le-am avut si motivul pentru care le-am postat pe Internet, este ca nimeni (macar dintre cei ce vor citi Web-siteul) sa nu cada in greselile pe care eu le-am facut iar cei ce s-au departat de Ortodoxie sa aiba motive de reflexie si sa se intoarca in Corabia Mantuirii, Biserica Ortodoxa.
                    Nu stiu cum va judeca Domnul Iisus pe cei de alte religii , sau confesiuni, stiu ca Judecata Lui va fi dreapta insa un lucru stiu, numai  Biserica Ortodoxa are cele Sapte Sfinte Taine prin care crestinul ortodox daca le foloseste cu vrednicie poate fi mantuit.
                    Toate celelate confesiuni “crestine” si-au plasmuit un mantuitor dupa socoteala fiecaruia, nu-i de mirare ca au aparut atatea si atatea secte pentru ca fiecare interpreteaza Biblia dupa cum ii taie capul, unele mergand pana la negarea Dumnezeirii lui Iisus Hristos ceea ce constituie reperul cel mai important in Ortodoxie ,de fapt invatatura despre Sfanta Treime cea nedespartita Tatal, Fiul si Duhul Sfant asa cum marturiseste crezul ortodox , invatatura fixata la cele Sapte mari Sinoade ecumenice este centrul invataturii mantuitoare a Bisericii Ortodoxe care a pastrat nealterate cele Sapte Sfinte Taine.
                       Toate celelalte crezuri inclusiv “Biserica Catolica” , au adus tot felul de inovatii sau erezii care din anul 1054 cand a avut marea schisma s-au tot inmultit si se vor inmulti pana la Cea de a Doua Venire A Lui Iisus Hristos in calitate de Judecator Nemitarnic .
                     Azi se vorbeste mult despre unirea “crestinilor” dar aceasta unire la care se tinde nu are alt rol decat a submina ortodoxia si sa pregateasca venirea antihristului, Parintele Dumitru Staniloaie spunea clar ca “Ecumenismul este produsul masoneriei” iar Parintele Iustin Popovici zicea ca “Ecumenismul este pan-erezia secolului”(XX) adica erezia ereziilor.
                Cateva aspecte vreau sa punctez pentru a clarifica pentru cei ce se considera ortodoxi si au unele nedumeriri sau chiar crezuri contrare invataturii ortodoxe.
               Toate celelalte crezuri “crestine” nu accepta Sfanta Traditie din care a luat nastere de altfel si Noul Testament (mai putin Biserica Catolica dar si aceasta are unele erezii ca purcederea Duhului Sfant si de la Fiul[Filioqe], purgatoriul ,conceperea imaculata a Fecioarei Maria , infaibilitatea papala) , considerand doar singura Biblia ca revelatie a lui Iisus Hristos si a Duhului Sfant, expun cateva versete din Noul Testament care arata clar aceasta ratacire.
                                   2 Petru Cap 1
12. Drept aceea, va voi aminti pururea de acestea, cu toate ca le stiti si sunteti intariti intru adevarul in care stati.
13. Socotesc, dar, ca este drept, cata vreme sunt in acest cort, sa va tin treji, prin aducerea aminte,
14. Fiindca stiu ca degraba voi lepada cortul acesta, precum mi-a aratat Domnul nostru Iisus Hristos.
15. Dar ma voi sili ca, si dupa plecarea mea, sa va amintiti necontenit de acestea,
16. Pentru ca noi v-am adus la cunostinta puterea Domnului nostru Iisus Hristos si venirea Lui, nu luandu-ne dupa basme mestesugite, ci fiindca am vazut slava Lui cu ochii nostri.
17. Caci El a primit de la Dumnezeu-Tatal cinste si slava atunci cand, din inaltimea slavei, un glas ca acesta a venit catre El: „Acesta este Fiul Meu cel iubit, intru Care am binevoit”.
18. Si acest glas noi l-am auzit, pogorandu-se din cer, pe cand eram cu Domnul in muntele cel sfant.
19. Si avem cuvantul proorocesc mai intarit, la care bine faceti luand aminte, ca la o faclie ce straluceste in loc intunecos, pana cand va straluci ziua si Luceafarul va rasari in inimile voastre,
20. Aceasta stiind mai dinainte ca nici o proorocie a Scripturii nu se talcuieste dupa socotinta fiecaruia;
21. Pentru ca niciodata proorocia nu s-a facut din voia omului, ci oameniicei sfinti ai lui Dumnezeu au grait, purtati fiind de Duhul Sfant.
                            In versetele 20-21 se arata clar ca este contrar Bibliei a interpreta proorociile din ea dupa, socotinta fiecaruia, asa cum multi au facut, fac si vor face, fara a se ghida si dupa invataturile Sfintilor Parinti.
                           2 Tesaloniceni Cap 2
15. Deci, dar, fratilor, stati neclintiti si tineti predaniile pe care le-ati invatat, fie prin cuvant, fie prin epistola noastra.
                             Se spune clar de tinerea predaniilor invatate prin cuvant sau epistola noastra.
                         Galateni Cap 1
6. Ma mir ca asa degraba treceti de la cel ce v-a chemat pe voi, prin harul lui Hristos, la alta Evanghelie,
7. Care nu este alta, decat ca sunt unii care va tulbura si voiesc sa schimbe Evanghelia lui Hristos.
8. Dar chiar daca noi sau un inger din cer v-ar vesti alta Evanghelie decat aceea pe care v-am vestit-o – sa fie anatema!
9. Precum v-am spus mai inainte, si acum va spun iarasi: Daca va propovaduieste cineva altceva decat ati primit – sa fie anatema!
10. Caci acum caut bunavointa oamenilor sau pe a lui Dumnezeu? Sau caut sa plac oamenilor? Daca as placea insa oamenilor, n-as fi rob al lui Hristos.
11. Dar va fac cunoscut, fratilor, ca Evanghelia cea binevestita de mine nu este dupa om;
12. Pentru ca nici eu n-am primit-o de la om, nici n-am invatat-o, ci prin descoperirea lui Iisus Hristos.
             De exemplu mormonii mai folosesc o carte, “Cartea lui Mormon” si o considera egala Blibiei in contradictie clara cu ce spun aceste versete citate mai sus din Galateni Cap 1.
–––––––––––––––––––––––––––
                      Tot in legatura cu acest aspect citez din “Biblia Cartea Vietii” de Preot Iosif Trifa , Editia a II-a adaugita si imbunatatita aparuta la Editura “Oastei Domnului” – Sibiu, 2000, pag 198 in care Parintele Iosif Trifa spune despre “Societatea britanica pentru tiparirea si raspandirea Bibliei”
Aceasta societate n-are nimic cu sectarii si sectarismul. Ea nu nu este ortodoxa, nici catolica, nici protestanta, nici baptista, nici adventista etc., ci este a tuturor popoarelor. In subsol Editura face urmatoarea nota :
                   Asa ar trebui sa fie si in zilele noastre, numai ca zelul prozelitist al unor cercuri neoprotestante din Romania celei de-a doua jumatati a secolului nostru [XX] a introdus in editia romaneasca a “Bibliei britanice” unele modificari in spiritul confesiunilor neoprotestante. Astfel, in unele locuri din Biblie, cuvantul “chipuri cioplite” este inlocuit cu “icoane” (vezi Ps. 97,7[In editia sinodala Ps. 96,7] ; iar pentru a salva doctrina celui de-al doilea “botez”, la adulti, s-a intervenit tendentios in Epistola catre Evrei cap. 6, vers 1, inlocuindu-se invatatura despre botezuri” cu “invatatura despre spalari” etc.
            Nici una din aceste modificari nu apar in traducerile franceze, engleze, germane ale “Bibliei britanice”, numai la noi, in romana. Si exemplele se pot inmulti, dar nu ne permite spatiul sa le enumeram. Deci din nefericire, Biblia britanica in limba romana a ramas o Biblie “pocaita” adica sectara.
                       In prezent, Societatea Biblica Interconfesionala se straduieste sa scoata o traducere a Bibliei in romana, la nivel supraconfesional.
                       Sa dea Dumnezeu sa o vedem si pe aceasta!
                      [Am doua Biblii britanice sau Cornilescu pe care le folosesc neoprotestantii , nu se precizeaza anul editiei si am una in format electronic , la Evrei Cap 6,1 traducerea in toate trei apare ca si in Biblia sinodala , probabil Editura se refera la o editie mai veche, si intre timp s-a corectat aceasta diferenta de la Evrei 6,1 dar la Psalm 97,7 a ramas asa si acum , in Biblia sinodala ii corespunde Psalmul 96,7 , pe Internet sunt postate mai multe diferente dintre Biblia sinodala si cea britanica ] Comentariile dintre parantezele [] imi apartin.
–––––––––––––––––––––––––––
                De altfel Biblia nu cuprinde toate invataturile pe care le-a spus Iisus sau Sfintii Apostoli si Evangelisti, sau pe care le-au scris.
                     Ioan Cap 16
5. Dar acum Ma duc la Cel ce M-a trimis si nimeni dintre voi nu intreaba:Unde Te duci?
6. Ci, fiindca v-am spus acestea, intristarea a umplut inima voastra.
7. Dar Eu va spun adevarul: Va este de folos ca sa ma duc Eu. Caci daca nu Ma voi duce, Mangaietorul nu va veni la voi, iar daca Ma voi duce, Il voi trimite la voi.
8. Si El, venind, va vadi lumea de pacat si de dreptate si de judecata.
9. De pacat, pentru ca ei nu cred in Mine;
10. De dreptate, pentru ca Ma duc la Tatal Meu si nu Ma veti mai vedea;
11. Si de judecata, pentru ca stapanitorul acestei lumi a fost judecat.
12. Inca multe am a va spune, dar acum nu puteti sa le purtati.
13. Iar cand va veni Acela, Duhul Adevarului, va va calauzi la totadevarul; caci nu va vorbi de la Sine, ci toate cate va auzi va vorbi si cele viitoare va va vesti.
14. Acela Ma va slavi, pentru ca din al Meu va lua si va va vesti.
15. Toate cate are Tatal ale Mele sunt; de aceea am zis ca din al Meu ia si va vesteste voua.
                                     In versetul 13 scrie clar ca , Mantuitorul a spus despre Duhul Sfant ca cele viitoare va va vesti.
                    Ioan Cap 21
24. Acesta este ucenicul care marturiseste despre acestea si care a scris acestea, si stim ca marturia lui e adevarata.
25. Dar sunt si alte multe lucruri pe care le-a facut Iisus si care, daca s-ar fi scris cu de-amanuntul, cred ca lumea aceasta n-ar cuprinde cartile ce s-ar fi scris. Amin.
                       Coloseni Cap 4
16. Si dupa ce scrisoarea aceasta se va citi de catre voi, faceti sa se citeasca si in Biserica laodiceenilor, iar pe cea din Laodiceea sa o cititi si voi.
                                        In acest verset ni se arata ca a existat o scrisoare catre laodiceni dar ea nu s-a pastrat in Biblie. Catre Corinteni au fost 4 scrisori si s-au pastrat 2 dupa surse neoprotestante, nu am reusit sa confrunt si cu surse ortodoxe aceasta afirmatie.
                               2 Ioan Cap 1
6. Si aceasta este iubirea, ca sa umblam dupa poruncile Lui; aceasta este porunca, precum ati auzit dintru inceput, ca sa umblati intru iubire.
7. Pentru ca multi amagitori au iesit in lume, care nu marturisesc ca Iisus Hristos a venit in trup; acesta este amagitorul si antihristul.
8. Paziti-va pe voi insiva, ca sa nu pierdeti ceea ce ati lucrat, ci sa primiti plata deplina.
9. Oricine se abate si nu ramane in invatatura lui Hristos nu are pe Dumnezeu; cel ce ramane in invatatura Lui, acela are si pe Tatal si pe Fiul.
10. Daca cineva vine la voi si nu aduce invatatura aceasta, sa nu-l primiti in casa si sa nu-i ziceti: Bun venit!
11. Caci cel ce-i zice: Bun venit! se face partas la faptele lui cele rele.
                                          In versetele 10,11 ni se spune clar sa nici nu primim pe cei care aduc alte invataturi, ca sa nu ne facem partasi la faptele lor rele, sunt unii care nu sesizeaza ereziile pe care le-am amintit ca sunt in biserica catolica si merg la greco-catolici si-i apreciaza ca sunt mai civilizati, ca ar avea un stil mai ordonat nu neg, dar toate acele erezii ale bisericii catolice le au si ei iar neoprotestantii au inca multe alte erezii , de altfel fiecare ramura are invataturi pe care alte ramuri nu le accepta fiecare aparandu-si erezia si cu versete biblice. In Web-situl www.sfaturiortodoxe.ro/ se spune de existenta diavolilor arhiconi care cunosc Biblia si o rastalmacesc si intra in sectari, ca asa este putem sti si din ispitirea Mantuitorului de catre Diavol care l-a incercat si cu versete din Psalmi astfel gasim la
                                 Matei Cap 4
5. Atunci diavolul L-a dus pe aripa in sfanta cetate, L-a pus pe aripa  templului,
6. Si I-a zis: Daca Tu esti Fiul lui Dumnezeu, arunca-Te jos, ca scris este: „Ingerilor Sai va porunci pentru Tine si Te vor ridica pe maini, canu cumva sa izbesti de piatra piciorul Tau”.
7. Iisus i-a raspuns: Iarasi este scris: „Sa nu ispitesti pe DomnulDumnezeul tau”.
                             Versetul 6 este citat din    Psalmul 90
11. Ca ingerilor Sai va porunci pentru tine ca sa te pazeasca in toate caile tale.
12. Pe maini te vor inalta ca nu cumva sa impiedici de piatra piciorul tau.
                    Un frate spunea ca daca sunt unii oameni care au doua sau mai multe facultati , diavolul are zece si daca incepi sa dialoghezi cu el vei fi cu siguranta amagit mai ales daca nu cunosti bine Biblia ca sa-i raspunzi tot din Biblie ca si Mantuitorul.
                    O alta erezie cu care ispitesc sectantii este, sfintenia Maicii Domnului si a sfintilor care au ajuns la un grad inalt de sfintire , sunt multi care vorbesc de “fratii Domnului” si spun ca acestia ar fi copii ai Sfinte Fecioare Maria , adica ca ar fi fost o femeie ca oricare alta dupa ce l-a nascut pe Iisus ,ceea ce este o adevarata hula impotriva Duhului Sfant.
                    Ca prin cuvantul “frate” se desemna si alte grade de rudenii la evrei este foarte limpede, stiu foarte bine si sectarii dar cand vor sa spuna raului bine si binelui rau, ca sa-si demonstreze ratacirile nu le mai pasa , de altfel chiar in Biblia pe care o folosesc ei gasim urmatoarele versete.
                                         Geneza Cap 11
27 Iata spita neamului lui Terah. Terah a nascut pe Avram, pe Nahor si pe Haran.- Haran a nascut pe Lot.
                         Aici se observa clar ca Lot era nepot al lui Avram.
                           Geneza Cap 13
8 Avram a zis lui Lot: Te rog, sa nu fie cearta intre mine si tine, si intre pazitorii mei si pazitorii tai, caci sintem frati.
                              Aici il numeste Avram pe Lot frate , asa ca nu mai are rost sa discutam pe tema aceasta.
La fel pentru cuvantul sora astfel la
                           Ioan Cap 19
25. Si stateau, langa crucea lui Iisus, mama Lui si sora mamei Lui, Maria lui Cleopa, si Maria Magdalena.
26. Deci Iisus, vazand pe mama Sa si pe ucenicul pe care Il iubea stand alaturi, a zis mamei Sale: Femeie, iata fiul tau!
27. Apoi a zis ucenicului: Iata mama ta! Si din ceasul acela ucenicul a luat-o la sine.
                          In versetul 25 se spune ca stateau langa cruce mama lui care stim bine ca se numea Maria si sora mamei Lui, Maria lui Cleopa oricine judeca poate sa inteleaga ca nu pot fi doua surori cu acelasi nume, deci si in acest caz este clar ca prin cuvantul sora se desemneaza un alt grad de rudenie dar nu de sora , in versetul 27 Iisus ii incredinteaza Sfantului Apostol Ioan pe Mama Sa si in continuare se spune “Si din ceasul acela ucenicul a luat-o la sine.” Daca Sfanta Fecioara Maria , ar fi avut copii este logic ca, ei sa fi avut grija de ea si nu altcineva in conformitate cu porunca cinstirii parintilor.
                     Matei Cap 13
54. Si venind in patria Sa, ii invata pe ei in sinagoga lor, incat ei erau uimiti si ziceau: De unde are El intelepciunea aceasta si puterile?
55. Au nu este Acesta fiul teslarului? Au nu se numeste mama Lui Maria si fratii (verii) Lui: Iacov si Iosif si Simon si Iuda?
56. Si surorile (verisoarele) Lui au nu sunt toate la noi? Deci, de undeare El toate acestea?
                            Deci din acesti 4 “frati” ai Domnului si din aceste “surori” al caror numar nu se precizeaza nu s-ar fi aflat nici unul sa aibe grija de Sfanta Fecioara Maria, daca ar fi fost copiii ei dupa ce Iisus a fost rastignit ,a inviat si apoi s-a inaltat la Tatal?
                                      Psalmul 44
11. Statut-a imparateasa de-a dreapta Ta, imbracata in haina aurita si prea infrumusetata.
12. Asculta fiica si vezi si pleaca urechea ta si uita poporul tau si casa parintelui tau,
13. Ca a poftit Imparatul frumusetea ta, ca El este Domnul tau.
14. Si se vor inchina Lui fiicele Tirului cu daruri, fetei Tale se vor ruga mai-marii poporului.
15. Toata slava fiicei Imparatului este inauntru, imbracata cu tesaturi de aur si prea infrumusetata.
16. Aduce-se-vor Imparatului fecioare in urma ei, prietenele ei se voraduce tie.
17. Aduce-se-vor intru veselie si bucurie
18. Aduce-se-vor in palatul Imparatului.
19. In locul parintilor tai s-au nascut tie fii; pune-i-vei pe ei capetenii peste tot pamantul.
20. Pomeni-vor numele tau in tot neamul;
21. Pentru aceasta popoarele te vor lauda in veac si in veacul veacului.
                      In aceste versete este vorba de Maica Domnului , de calugarite(16) de rugaciunile de mijlocire catre Fiul Ei si de cinstirea pe care i-o dau ortodoxcsii (20,21) dar nu ca unui Dumnezeu cum spun pe fata foarte multi sectanti.
                        Luca Cap 1
19. Si ingerul, raspunzand, i-a zis: Eu sunt Gavriil, cel ce sta inaintealui Dumnezeu. Si am fost trimis sa graiesc catre tine si sa-ti binevestesc acestea.
26. Iar in a sasea luna a fost trimis ingerul Gavriil de la Dumnezeu,intr-o cetate din Galileea, al carei nume era Nazaret,
27. Catre o fecioara logodita cu un barbat care se chema Iosif, din casa lui David; iar numele fecioarei era Maria.
28. Si intrand ingerul la ea, a zis: Bucura-te, ceea ce esti plina de har, Domnul este cu tine. Binecuvantata esti tu intre femei.
29. Iar ea, vazandu-l, s-a tulburat de cuvantul lui si cugeta in sine: Ce fel de inchinaciune poate sa fie aceasta?
30. Si ingerul i-a zis: Nu te teme, Marie, caci ai aflat har la Dumnezeu.
31. Si iata vei lua in pantece si vei naste fiu si vei chema numele lui Iisus.
32. Acesta va fi mare si Fiul Celui Preainalt se va chema si Domnul Dumnezeu Ii va da Lui tronul lui David, parintele Sau.
33. Si va imparati peste casa lui Iacov in veci si imparatia Lui nu vaavea sfarsit.
34. Si a zis Maria catre inger: Cum va fi aceasta, de vreme ce eu nu stiu de barbat?
35. Si raspunzand, ingerul i-a zis: Duhul Sfant Se va pogori peste tine si puterea Celui Preainalt te va umbri; pentru aceea si Sfantul care Se va naste din tine, Fiul lui Dumnezeu se va chema.
36. Si iata Elisabeta, rudenia ta, a zamislit si ea fiu la batranetea ei si aceasta este a sasea luna pentru ea, cea numita stearpa.
37. Ca la Dumnezeu nimic nu este cu neputinta.
38. Si a zis Maria: Iata roaba Domnului. Fie mie dupa cuvantul tau! Si ingerul a plecat de la ea.
39. Si in acele zile, sculandu-se Maria, s-a dus in graba in tinutul muntos, intr-o cetate a semintiei lui Iuda.
40. Si a intrat in casa lui Zaharia si a salutat pe Elisabeta.
41. Iar cand a auzit Elisabeta salutarea Mariei, pruncul a saltat in pantecele ei si Elisabeta s-a umplut de Duh Sfant,
42. Si cu glas mare a strigat si a zis: Binecuvantata esti tu intre femei si binecuvantat este rodul pantecelui tau.
43. Si de unde mie aceasta, ca sa vina la mine Maica Domnului meu?
44. Ca iata, cum veni la urechile mele glasul salutarii tale, pruncul a saltat de bucurie in pantecele meu.
45. Si fericita este aceea care a crezut ca se vor implini cele spuse ei de la Domnul.
46. Si a zis Maria: Mareste sufletul meu pe Domnul.
47. Si s-a bucurat duhul meu de Dumnezeu, Mantuitorul meu,
48. Ca a cautat spre smerenia roabei Sale. Ca, iata, de acum ma vor ferici toate neamurile.
49. Ca mi-a facut mie marire Cel Puternic si sfant este numele Lui.
50. Si mila Lui in neam si in neam spre cei ce se tem de El.
                                     Iata si varianta din Biblia Cornilescu
19 Drept raspuns, ingerul i-a zis: Eu sint Gavril, care stau inaintea lui Dumnezeu; am fost trimes sa-ti vorbesc, si sa-ti aduc aceasta veste buna.
Dan 8.16;Dan 9.21-23;Mat 18.10;Evr 1.14;
26 In luna a sasea, ingerul Gavril a fost trimes de Dumnezeu intr-o cetate din Galilea, numita Nazaret,
27 la o fecioara logodita cu un barbat, numit Iosif, din casa lui David. Numele fecioarei era Maria.
Mat 1.18;Luca 2.4-5;
28 Ingerul a intrat la ea, si a zis: Plecaciune, tie, careia ti s-a facut mare har; Domnul este cu tine, binecuvintata esti tu intre femei!”
Dan 9.23;Dan 10.19;Jud 6.12;
29 Turburata foarte mult de cuvintele acestea, Maria se intreba singura ce putea sa insemneze urarea aceasta.
Luca 1.12;
30 Ingerul i-a zis: Nu te teme, Marie; caci ai capatat indurare inaintea lui Dumnezeu.
31 Si iata ca vei raminea insarcinata, si vei naste un fiu, caruia ii vei pune numele Isus.
Isa 7.14;Mat 1.21;Luca 2.21;
32 El va fi mare, si va fi chemat Fiul Celui Prea Inalt; si Domnul Dumnezeu ii va da scaunul de domnie al tatalui Sau David.
Marc 5.7;2Sam 7.11-12;Ps 132.11;Isa 9.6-7;Isa 16.5;Ier 23.5Apoc;
33 Va imparati peste casa lui Iacov in veci, si Imparatia Lui nu va avea sfirsit.”
Dan 2.44;Dan 7.14-27;Obad 21;Mic 4.7;Ioan 12.34;Evr 1.8;
34 Maria a zis ingerului: Cum se va face lucrul acesta, fiindca eu nu stiu de barbat?”
35 Ingerul i-a raspuns: Duhul Sfint Se va pogori peste tine, si puterea Celui Prea Inalt te va umbri. De aceea Sfintul care Se va naste din tine, va fi chemat Fiul lui Dumnezeu.
Mat 1.20;Mat 14.33;Mat 26.63-64;Marc 1.1;Ioan 1.34;Ioan 20.31;Fapt 8.37;Rom 1.4;
36 Iata ca Elisaveta, rudenia ta, a zamislit, si ea, un fiu la batrinete; si ea, careia i se zicea stearpa, este acum in a sasea luna.
37 Caci niciun cuvint dela Dumnezeu nu este lipsit de putere.
Gen 18.14;Ier 32.17;Zah 8.6;Mat 19.26;Marc 10.27;Luca 18.27;Rom 4.21;
38 Maria a zis: Iata, roaba Domnului; faca-mi-se dupa cuvintele tale!” Si ingerul a plecat dela ea.
39 Maria s-a sculat chiar in zilele acelea, si a plecat in graba spre munti, intr-o cetate a lui Iuda.
Ios 21.9-11;
40 A intrat in casa lui Zaharia, si a urat de bine Elisavetei.
41 Cum a auzit Elisaveta urarea Mariei, i-a saltat pruncul in pintece, si Elisaveta s-a umplut de Duhul Sfint.
42 Ea a strigat cu glas tare: Binecuvintata esti tu intre femei, si binecuvintat este rodul pintecelui tau.
Jud 5.24;Luca 1.28;
43 Cum mi-a fost dat mie sa vina la mine maica Domnului meu?
44 Fiindca iata, cum mi-a ajuns la urechi glasul urarii tale, mi-a saltat pruncul in pintece de bucurie.
45 Ferice de aceea care a crezut; pentruca lucrurile, cari i-au fost spuse din partea Domnului, se vor implini.”
46 Si Maria a zis: Sufletul meu mareste pe Domnul,
1Sam 2.1;Ps 34.2-3;Ps 35.9;Hab 3.18;
47 si mi se bucura duhul in Dumnezeu, Mintuitorul meu,
48 pentruca a privit spre starea smerita a roabei Sale. Caci iata ca deacum incolo, toate neamurile imi vor zice fericita,
1Sam 1.11;Ps 138.6;Mal 3.12;Luca 11.27;
49 pentruca Cel Atot Puternic a facut lucruri mari pentru mine. Numele Lui este sfint,
Ps 71.19;Ps 126.2-;Ps 3;Ps 111.9;
50 si indurarea Lui se intinde din neam in neam peste cei ce se tem de El.
Gen 17.7;Exod 20.6;Ps 103.17-18;
                               In versetul 19 Se prezinta ingerul Gavriil cel ce sta inaintea Domnului (aici este trimis la Zaharia) dar vreu sa evidentiez ca acest inger care sta inaintea Domnului , s-a inchinat Fecioarei Maria (29) ,(28) in varianta Cornilescu iar la (48,49) se spune ca o vor ferici toate neamurile si ca i-a facut marire cel Puternic , adica ca o vor cinsti neamurile , pentru ca Insusi Tatal i-a dat aceasta cinste , iar ereticii stricati o hulesc spunand ca a mai avut copii.
                                   In versetul 38 Sfanta Feciora Maria consimte la ceea ce Ingerul ii spuse si din acest moment se pune  practic inceput Tainei Mantuirii neamului omenesc la care si Prea Sfanta Nascatoare de Dumnezeu este partasa asumandu-si si riscuri imense , pentru ca in Vechiul Testament femeiile care erau insarcinate fara sa fie casatorite erau ucise cu pietre , ea fiind numai logodita cu Iosif se gandea ca ar putea fi parasita de el asa cum de fapt dreptul Iosif a si intentionat.
                                   Matei Cap 1
18. Iar nasterea lui Iisus Hristos asa a fost: Maria, mama Lui, fiind logodita cu Iosif, fara sa fi fost ei inainte impreuna, s-a aflat avand in pantece de la Duhul Sfant.
19. Iosif, logodnicul ei, drept fiind si nevrand s-o vadeasca, a voit s-o lase in ascuns.
20. Si cugetand el acestea, iata ingerul Domnului i s-a aratat in vis, graind: Iosife, fiul lui David, nu te teme a lua pe Maria, logodnica ta, ca ce s-a zamislit intr-insa este de la Duhul Sfant.
21. Ea va naste Fiu si vei chema numele Lui: Iisus, caci El va mantui poporul Sau de pacatele lor.
22. Acestea toate s-au facut ca sa se implineasca ceea ce s-a zis de Domnul prin proorocul care zice:
23. „Iata, Fecioara va avea in pantece si va naste Fiu si vor chema numele Lui Emanuel, care se talcuieste: Cu noi este Dumnezeu”.
24. Si desteptandu-se din somn, Iosif a facut asa precum i-a poruncit ingerul Domnului si a luat la el pe logodnica sa.
                             Prima minune a lui Iisus ce apare consemnata in Biblie s-a facut prin mijlocirea Mamei lui Isus.
                                  Ioan Cap 2
1. Si a treia zi s-a facut nunta in Cana Galileii si era si mama lui Iisus acolo.
2. Si a fost chemat si Iisus si ucenicii Sai la nunta.
3. Si sfarsindu-se vinul, a zis mama lui Iisus catre El: Nu mai au vin.
4. A zis ei Iisus: Ce ne priveste pe mine si pe tine, femeie? Inca n-a venit ceasul Meu.
5. Mama Lui a zis celor ce slujeau: Faceti orice va va spune.
6. Si erau acolo sase vase de piatra, puse pentru curatirea iudeilor, care luau cate doua sau trei vedre.
7. Zis-a lor Iisus: Umpleti vasele cu apa. Si le-au umplut pana sus.
8. Si le-a zis: Scoateti acum si aduceti nunului. Iar ei i-au dus.
9. Si cand nunul a gustat apa care se facuse vin si nu stia de unde este, ci numai slujitorii care scosesera apa stiau, a chemat nunul pe mire,
10. Si i-a zis: Orice om pune intai vinul cel bun si, cand se ametesc, pune pe cel mai slab. Dar tu ai tinut vinul cel bun pana acum.
11. Acest inceput al minunilor l-a facut Iisus in Cana Galileii si Si-a aratat slava Sa; si ucenicii Sai au crezut in El.
                  In versetul 3 este redata foarte scurt aceasta mijlocire iar in versetul 5 este sfatul Maicii Domnului  – Faceti orice va va spune.
                              Luca 11
27. Si cand zicea El acestea, o femeie din multime, ridicand glasul, I-a zis: Fericit este pantecele care Te-a purtat si fericiti sunt sanii pe care i-ai supt!
28. Iar El a zis: Asa este, dar fericiti sunt cei ce asculta cuvantul lui Dumnezeu si-l pazesc.
                             Aici chiar Iisus confirma ceea ce femeia din multime a spus adica ca Mama lui este fericita dar aceasta fericire se refera mai mult la cea din Imparatia Lui Dumnezeu , pentru ca in viata pamanteasca stim ca Sfanta Fecioara a avut mari greutati trebuind sa infrunte saracia apoi durerea de a-si vedea Fiul rastignit.
                             De asemenea oamenii sfinti au fost cinstiti de credinciosi si de Dumnezeu care lucreaza si prin ei si prin ingerii Lui.
                                        Facere Cap 18
20. Zis-a deci Domnul: „Strigarea Sodomei si a Gomorei e mare si pacatul lor cumplit de greu.
21. Pogori-Ma-voi deci sa vad daca faptele lor sunt cu adevarat asa cums-a suit pana la Mine strigarea impotriva lor, iar de nu, sa stiu”.
22. De acolo doi din Oamenii aceia, plecand, S-au indreptat spre Sodoma, in vreme ce Avraam statea inca inaintea Domnului.
23. Si apropiindu-se Avraam, a zis: „Pierde-vei, oare, pe cel drept ca si pe cel pacatos, incat sa se intample celui drept ce se intampla celui nelegiuit?
24. Poate in cetatea aceea sa fie cincizeci de drepti: pierde-i-vei, oare, si nu vei cruta tot locul acela pentru cei cincizeci de drepti, de se vor afla in cetate?
25. Nu se poate ca Tu sa faci una ca asta si sa pierzi pe cel drept ca si pe cel fara de lege si sa se intample celui drept ce se intampla celui necredincios! Departe de Tine una ca asta! Judecatorul a tot pamantul va face, oare, nedreptate?”
26. Zis-a Domnul: „De se vor gasi in cetatea Sodomei cincizeci de drepti, voi cruta pentru ei toata cetatea si tot locul acela”.
27. Si raspunzand Avraam, a zis: „Iata, cutez sa vorbesc Stapanului meu, eu, care sunt pulbere si cenusa!
28. Poate ca lipsesc cinci din cincizeci de drepti; poate sa fie numai patruzeci si cinci; pentru lipsa a cinci pierde-vei, oare, toata cetatea?” Zis-a Domnul: „Nu o voi pierde de voi gasi acolo patruzeci si cinci de drepti”.
29. Si a adaugat Avraam sa graiasca Domnului si a zis: „Dar de se vor gasi acolo numai patruzeci de drepti?” Si Domnul a zis: „Nu o voi pierde pentru cei patruzeci!”
30. Si a zis iarasi Avraam: „Sa nu Se manie Stapanul meu de voi mai grai: Dar de se vor gasi acolo numai treizeci de drepti?” Zis-a Domnul: „Nu o voi pierde de voi gasi acolo treizeci”.
31. Si a zis Avraam: „Iata, mai cutez sa vorbesc Stapanului meu! Poate ca se vor gasi acolo numai douazeci de drepti”. Raspuns-a Domnul: „Nu o voi pierde pentru cei douazeci”.
32. Si a mai zis Avraam: „Sa nu se manie Stapanul meu de voi mai grai inca o data: Dar de se vor gasi acolo numai zece drepti?” Iar Domnul i-a zis: „Pentru cei zece nu o voi pierde”.
33. Si terminand Domnul de a mai grai cu Avraam; S-a dus, iar Avraam s-a intors la locul sau.
                           Din acest fragment observam mijlocirea pe care Avraam o face pentru Sodoma si Gomora mai ales pentru cei drepti care ar trai in ea. Tot de aici intelegem ca o cetate poate fi scapata de necazuri pamantesti si pentru cativa oameni sfinti care ar locui in ea , sigur ca la Judecata fiecare raspunde invidual.
                                          2 Corinteni Cap 5
10. Pentru ca noi toti trebuie sa ne infatisam inaintea scaunului de judecata al lui Hristos, ca sa ia fiecare dupa cele ce a facut prin trup, ori bine, ori rau.
                                3 Regi (1 Regi v. Cornilescu) Cap 18
6. Atunci si-au impartit intre ei tara ca s-o cutreiere: Ahab a apucat singur pe un drum, iar Obadia a apucat singur pe altul.
7. Cand Obadia mergea pe drum, iata i-a iesit inainte Ilie. Obadia l-a cunoscut si a cazut cu fata la pamant, zicand: „Oare tu esti domnul meu, Ilie?”
                                             4 Regi (2 Regi v. Cornilescu) Cap 1
13. Si a mai trimis regele a treia oara o capetenie cu cincizeci. Dar a treia capetenie, venind si cazand in genunchi inaintea lui Ilie, l-a rugat, zicand: „Omul  lui Dumnezeu, sa nu fie trecut cu vederea de ochii tai sufletul meu si sufletul acestor cincizeci de robi ai tai!
14. Iata s-a coborat foc din cer si a mistuit pe cele doua capetenii peste cincizeci si pe oamenii lor; acum insa sa nu fie sufletul meu trecut cu vederea de ochii tai!”
                              Psalmul 15
3. Prin sfintii care sunt pe pamantul Lui minunata a facut Domnul toata voia intru ei.
                            Psalmul 16 v. Cornilescu
3 Sfintii, cari sint in tara,oamenii evlaviosi, sint toata placerea mea.
                            2 Macabei 15
12. Iar vederea visului astfel era: ca Onia, care fusese arhiereu, om bun, bland, cucernic la chip si cu obiceiuri bune si la vorba cuvios, care din pruncie s-a nevoit intru toate lucrurile faptei bune, cu mainile intinse se ruga pentru toata adunarea Evreilor
13. Dupa aceasta s-a aratat un barbat cu caruntete si cu slava minunata si preacuvioasa marire era imprejurul lui.
14. Si a grait Onia, zicand catre Iuda: Acesta este iubitorul de frati, proorocul lui Dumnezeu Ieremia, care mult se roaga pentru popor si pentru sfanta cetate.
15. Iar Ieremia a intins dreapta si a dat lui Iuda sabia de aur si i-a zis acestea:
16. Ia aceasta sfanta sabie, care este dar de la Dumnezeu, prin care vei surpa pe vrajmasi.
Ieremia trecuse demult la Domnul, la data evenimentelor descrise in Cartile Macabeilor dar iata ca El se ruga pentru popor.
                                   4 Regi (2 Regi v. Cornilescu)
20. Apoi a murit Elisei si l-au ingropat, iar in anul urmator au intrat in tara cete de Moabiti.
21. Dar iata, odata, cand ingropau un mort, s-a intamplat ca cei ce-l ingropau sa vada una din aceste cete si, speriindu-se, au aruncat mortul in mormantul lui Elisei. Cazand acela, s-a atins de oasele lui Elisei si a  inviat si s-a sculat pe picioarele sale.
                                       Aici este aratat ca moastele Sfintilor sunt facatoare de minuni, alta sminteala pentru ereticii care considera inchinarea la moaste idolatrie .
                                         Un exemplu in care chiar Dumnezeu porunceste unor oameni sa-i aduca jertfe si sa roage un sfant ca sa mijloceasca pentru ei este la
                               Iov Cap. 42
7. Iar dupa ce Domnul a rostit aceste cuvinte catre Iov, a grait catre Elifaz din Teman: „Mania Mea arde impotriva ta si impotriva celor doi prieteni ai tai, pentru ca n-ati vorbit de Mine asa de drept, precum a vorbit robul Meu Iov.
8. Acum deci luati sapte vitei si sapte berbeci si duceti-va la robul Meu Iov si aduceti-le, pentru voi, ardere de tot; iar robul Meu Iov sa se roage pentru voi; din dragoste pentru el, voi fi ingaduitor, ca sa nu Ma port cu voi dupa nebunia voastra, intrucat n-ati vorbit despre Mine asa de drept cum a vorbit robul Meu Iov”.
9. Astfel Elifaz din Teman, Bildad din Suah si Tofar din Naamat, s-au dus si au facut cum le spusese Domnul, si Domnul a primit rugaciunea lui Iov.
                             Dar chiar si atingerea de obiectele purtate de Sfinti are putere vindecatoare.
                               Fapte 19
11. Si Dumnezeu facea, prin mainile lui Pavel, minuni nemaiintalnite.
12. Incat si peste cei ce erau bolnavi se puneau stergare sau sorturi purtate de Pavel, si bolile se departau de ei, iar duhurile cele rele ieseau din ei.
                        Fapte 5
14. Si din ce in ce mai mult se adaugau cei ce credeau in Domnul, multime de barbati si de femei,
15. Incat scoteau pe cei bolnavi in ulite si-i puneau pe paturi si pe targi, ca venind Petru, macar umbra lui sa umbreasca pe vreunul dintre ei.
16. Si se aduna si multimea din cetatile dimprejurul Ierusalimului, aducand bolnavi si bantuiti de duhuri necurate, si toti se vindecau.
                                   Trebuie sa facem o distinctie clara intre inchinarea care se aduce lui Dumnezeu si sfintilor. Pe sfinti, ii rugam doar sa miloceasca pentru noi lui Dumnezeu Fiul, si ncidecum nu ne inchinam ca si lui Dumnezeu, de altfel la
                              Daniel Cap 8
18. Si cand vorbea cu mine, stam inmarmurit cu fata la pamant; atunci el s-a atins de mine si m-a ridicat in picioare in locul in care ma aflam,
                          si Apocalipsa 22
8. Si eu, Ioan, sunt cel ce am vazut si am auzit acestea, iar cand am auzit si am vazut, am cazut sa ma inchin inaintea picioarelor ingerului care mi-a aratat acestea.
9. Si el mi-a zis: Vezi sa nu faci aceasta! Caci sunt impreuna-slujitor cu tine si cu fratii tai, proorocii, si cu cei ce pastreaza cuvintele cartii acesteia. Lui Dumnezeu inchina-te!
                   Ingerul insusi spune sa nu i se aduca acel fel de inchinare, care i se cuvine numai lui Dumnezeu pe cand in alte situatii el a vorbit si s-a comportat aspru cu oamenii chiar si cu Sfantul Apostol Petru
                             Fapte 12 7-8.
7. Si iata un inger al Domnului a venit deodata, iar in camera a stralucit lumina. Si lovind pe Petru in coasta, ingerul l-a desteptat, zicand: Scoala-te degraba! Si lanturile i-au cazut de la maini.
8. Si a zis ingerul catre el: Incinge-te si incalta-te cu sandalele. Si el a facut asa. Si i-a zis lui: Pune haina pe tine si vino dupa mine.
               Pe baza acestor versete toate celelate culte “crestine” spun ca nu trebuie adusa nici un fel de inchinare sfintilor.
               O alta dogma  contestata de eretici este, varsta la care trebuie facut botezul, afirmand ca daca Domnul Iisus a fost botezat in jurul varstei de 30 de ani si botezul trebuie facut la o varsta cand cel botezat este constient de aceasta. Ei fac uz de versetele 15,16, din Evanghelia dupa Marcu Cap 16
15. Si le-a zis: Mergeti in toata lumea si propovaduiti Evanghelia la toata faptura.
16. Cel ce va crede si se va boteza se va mantui; iar cel ce nu va crede se va osandi.
                     Si afirma ca aceasta trebuie sa fie ordinea : sa creada si apoi sa se boteze , dar ei nu inteleg ca Botezul este o Taina iar daca ar fi sa ne luam dupa ordinea pe care ei o invoca aici, atunci la Evanghelia dupa Matei Cap 28 versetele 18-20 ordinea se schimba.
18. Si apropiindu-Se Iisus, le-a vorbit lor, zicand: Datu-Mi-s-a toata puterea, in cer si pe pamant.
19. Drept aceea, mergand, invatati toate neamurile, botezandu-le in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh,
20. Invatandu-le sa pazeasca toate cate v-am poruncit voua, si iata Eu cuvoi sunt in toate zilele, pana la sfarsitul veacului. Amin.
                          De altfel ei au ramas la botezul pe care Iisus l-a primit de la Ioan Botezatorul la care mai adauga formula “Se boteaza N in numele Tatalui si Fiului si Sfantului Duh” dar chiar Ioan Botezatorul a afirmat:
                       Matei Cap 3
11. Eu unul va botez cu apa spre pocainta, dar Cel ce vine dupa mine este mai puternic decat mine; Lui nu sunt vrednic sa-I duc incaltamintea; Acesta va va boteza cu Duh Sfant si cu foc.
                               Apoi Mantuitorul a facut vindecari asupra unor oameni pe baza credintei prietenilor lor sau rudeniilor lor , ca de exemplu:
                                Matei 15
22. Si iata o femeie cananeianca, din acele tinuturi, iesind striga, zicand: Miluieste-ma, Doamne, Fiul lui David! Fiica mea este rau chinuita de demon.
23. El insa nu i-a raspuns nici un cuvant; si apropiindu-se, ucenicii Lui Il rugau, zicand: Slobozeste-o, ca striga in urma noastra.
24. Iar El, raspunzand, a zis: Nu sunt trimis decat catre oile cele pierdute ale casei lui Israel.
25. Iar ea, venind, s-a inchinat Lui, zicand: Doamne, ajuta-ma.
26. El insa, raspunzand, i-a zis: Nu este bine sa iei painea copiilor si s-o arunci cainilor.
27. Dar ea a zis: Da, Doamne, dar si cainii mananca din faramiturile care cad de la masa stapanilor lor.
28. Atunci, raspunzand, Iisus i-a zis: O, femeie, mare este credinta ta; fie tie dupa cum voiesti. Si s-a tamaduit fiica ei in ceasul acela.
                            Matei 9
2. Si iata, I-au adus un slabanog zacand pe pat. Si Iisus, vazand credinta lor, a zis slabanogului: Indrazneste, fiule! Iertate sunt pacatele tale!
3. Dar unii dintre carturari ziceau in sine: Acesta huleste.
4. Si Iisus, stiind gandurile lor, le-a zis: Pentru ce cugetati rele in inimile voastre?
5. Caci ce este mai lesne a zice: Iertate sunt pacatele tale, sau a zice: Scoala-te si umbla?
6. Dar ca sa stiti ca putere are Fiul Omului pe pamant a ierta pacatele, a zis slabanogului: Scoala-te, ia-ti patul si mergi la casa ta.
7. Si, sculandu-se, s-a dus la casa sa.
8. Iar multimile vazand acestea, s-au inspaimantat si au slavit pe Dumnezeu, Cel care da oamenilor asemenea putere.
                           Matei 17
14. Si mergand ei spre multime, s-a apropiat de El un om, cazandu-I in genunchi,
15. Si zicand: Doamne, miluieste pe fiul meu ca este lunatic si patimeste rau, caci adesea cade in foc si adesea in apa.
16. Si l-am dus la ucenicii Tai si n-au putut sa-l vindece.
17. Iar Iisus, raspunzand, a zis: O, neam necredincios si indaratnic, pana cand voi fi cu voi? Pana cand va voi suferi pe voi? Aduceti-l aici la Mine.
18. Si Iisus l-a certat si demonul a iesit din el si copilul s-a vindecat din ceasul acela.
19. Atunci, apropiindu-se ucenicii de Iisus, I-au zis de o parte: De cenoi n-am putut sa-l scoatem?
20. Iar Iisus le-a raspuns: Pentru putina voastra credinta. Caci adevarat graiesc voua: Daca veti avea credinta in voi cat un graunte de mustar, veti zice muntelui acestuia: Muta-te de aici dincolo, si se va muta; si nimic nu va fi voua cu neputinta.
21. Dar acest neam de demoni nu iese decat numai cu rugaciune si cu post.
                                   Marcu 2
1. Si intrand iarasi in Capernaum, dupa cateva zile s-a auzit ca este in casa.
2. Si indata s-au adunat multi, incat nu mai era loc, nici inaintea usii, si le graia lor cuvantul.
3. Si au venit la El, aducand un slabanog, pe care-l purtau patru insi.
4. Si neputand ei, din pricina multimii, sa se apropie de El, au desfacut acoperisul casei unde era Iisus si, prin spartura, au lasat in jos patul in care zacea slabanogul.
5. Si vazand Iisus credinta lor, i-a zis slabanogului: Fiule, iertate iti sunt pacatele tale!
6. Si erau acolo unii dintre carturari, care sedeau si cugetau in inimile lor:
7. Pentru ce vorbeste Acesta astfel? El huleste. Cine poate sa ierte pacatele, fara numai unul Dumnezeu?
8. Si indata cunoscand Iisus, cu duhul Lui, ca asa cugetau ei in sine, le-a zis lor: De ce cugetati acestea in inimile voastre?
9. Ce este mai usor a zice slabanogului: Iertate iti sunt pacatele, sau a zice: Scoala-te, ia-ti patul tau si umbla?
10. Dar, ca sa stiti ca putere are Fiul Omului a ierta pacatele pe pamant, a zis slabanogului:
11. Zic tie: Scoala-te, ia-ti patul tau si mergi la casa ta.
12. Si s-a sculat indata si, luandu-si patul, a iesit inaintea tuturor, incat erau toti uimiti si slaveau pe Dumnezeu, zicand: Asemenea lucruri n-am vazut niciodata.
                        Marcu 5
21. Si trecand Iisus cu corabia iarasi de partea cealalta, s-a adunat la El multime multa si era langa mare.
22. Si a venit unul din mai-marii sinagogilor, anume Iair, si vazandu-L pe Iisus, a cazut la picioarele Lui,
23. Si L-a rugat mult, zicand: Fiica mea este pe moarte, ci, venind, pune mainile tale peste ea, ca sa scape si sa traiasca.
24. Si a mers cu el. Si multime multa il urma pe Iisus Si Il imbulzea.
35. Inca vorbind El, au venit unii de la mai-marele sinagogii, zicand: Fiica ta a murit. De ce mai superi pe Invatatorul?
36. Dar Iisus, auzind cuvantul ce s-a grait, a zis mai-marelui sinagogii: Nu te teme. Crede numai.
37. Si n-a lasat pe nimeni sa mearga cu El, decat numai pe Petru si pe Iacov si pe Ioan, fratele lui Iacov.
38. Si au venit la casa mai-marelui sinagogii si a vazut tulburare si pe cei ce plangeau si se tanguiau mult.
39. Si intrand, le-a zis: De  ce va tulburati si plangeti? Copila n-a murit, ci doarme.
40. Si-L luau in ras. Iar El, scotandu-i pe toti afara, a luat cu Sine pe tatal copilei, pe mama ei si pe cei ce il insoteau si a intrat unde era copila.
41. Si apucand pe copila de mana, i-a grait: Talita kumi, care se talcuieste: Fiica, tie zic, scoala-te!
42. Si indata s-a sculat copila si umbla, caci era de doisprezece ani. Si s-au mirat indata cu uimire mare.
43. Dar El le-a poruncit, cu staruinta, ca nimeni sa nu afle de aceasta. Si le-a zis sa-i dea copilei sa manance.
                                Luca 7
1. Si dupa ce a sfarsit toate aceste cuvinte ale Sale in auzul poporului,a intrat in Capernaum.
2. Iar sluga unui sutas, care era la el in cinste, fiind bolnava era sa moara.
3. Si auzind despre Iisus, a trimis la El batrani ai iudeilor, rugandu-L sa vina si sa vindece pe sluga lui.
4. Iar ei, venind la Iisus, L-au rugat staruitor, zicand: Vrednic este sa-i faci lui aceasta,
5. Caci iubeste neamul nostru si el ne-a zidit sinagoga.
6. Iar Iisus mergea cu ei. Si nefiind El acum departe de casa, a trimis la El prieteni, zicandu-I: Doamne, nu Te osteni, ca nu sunt vrednic ca sa intri sub acoperamantul meu.
7. De aceea nici pe mine nu m-am socotit vrednic sa vin la Tine. Ci spune cu cuvantul si se va vindeca sluga mea.
8. Caci si eu sunt om pus sub stapanire, avand sub mine ostasi, si zic acestuia: Du-te, si se duce, si altuia: Vino, si vine, si slugii mele: Fa aceasta, si face.
9. Iar Iisus, auzind acestea, S-a minunat de el si, intorcandu-Se, a zis multimii care venea dupa El: Zic voua ca nici in Israel n-am aflat atata credinta;
                                        Pe aceste Evangelii Matei Cap 15,9,17 Marcu Cap 2 si 5 , Luca Cap 7 redate mai sus se intemeiaza rostul nasilor care marturisesc credinta pentru finul botezat si impreuna cu preotul se face lepadarea de Satana si se imbisericeste finul .
                                Fapte 2
38. Iar Petru a zis catre ei: Pocaiti-va si sa se boteze fiecare dintre  voi in numele lui Iisus Hristos, spre iertarea pacatelor voastre, si veti primi darul Duhului Sfant.
39. Caci voua este data fagaduinta si copiilor vostri si tuturor celor de departe, pe oricati ii va chema Domnul Dumnezeul nostru.
40. Si cu alte mai multe vorbe marturisea si-i indemna, zicand: Mantuiti-va de acest neam viclean.
Aici Petru spune de fagaduinta botezului ca este si pentru copii crestinilor , sigur ca la inceputul crestinismului se botezau oameni maturi dupa o catehizare dar si copiii dupa cum se intelege din versetele :
                        Fapte 16
13. Si in ziua sambetei am iesit in afara portii, langa rau, unde credeam ca este loc de rugaciune si, sezand, vorbeam femeilor care se adunasera.
14. Si o femeie, cu numele Lidia, vanzatoare de porfira, din cetatea Tiatirelor, tematoare de Dumnezeu, asculta. Acesteia Dumnezeu i-a deschis inima ca sa ia aminte la cele graite de Pavel.
15. Iar dupa ce s-a botezat si ea si casa ei, ne-a rugat, zicand: De m-ati socotit ca sunt credincioasa Domnului, intrand in casa mea, ramaneti. Si ne-a facut sa ramanem.
                           In verserul 15 se spune ca s-a botezat ea si casa ei din care nu putea lipsi copii sigur ca nu mai are sens sa discutam ce varsta au avut acestia pentru ca si la sase ani si la sase saptamani copiii nu constientizeza pacatul .
                          Tot in cetatea Filipi dupa ce au iesit din temnita.
                         Fapte 16
27. Si desteptandu-se temnicerul si vazand deschise usile temnitei, scotand sabia, voia sa se omoare, socotind ca cei inchisi au fugit.
28. Iar Pavel a strigat cu glas mare, zicand: Sa nu-ti faci nici un rau, ca toti suntem aici.
29. Iar el, cerand lumina, s-a repezit inauntru si, tremurand de spaima, a cazut inaintea lui Pavel si a lui Sila;
30. Si scotandu-i afara (dupa ce pe ceilalti i-a zavorat la loc), le-a zis: Domnilor, ce trebuie sa fac ca sa ma mantuiesc?
31. Iar ei au zis: Crede in Domnul Iisus si te vei mantui tu si casa ta.
32. Si i-au grait lui cuvantul lui Dumnezeu si tuturor celor din casa lui.
33. Si el, luandu-i la sine, in acel ceas al noptii, a spalat ranile lor si s-a botezat el si toti ai lui indata.
34. Si ducandu-i in casa, a pus masa si s-a veselit cu toata casa, crezand in Dumnezeu.
                                   Si aici se spune (33) si s-a botezat el si toti ai lui
                             1 Corinteni Cap 1
16. Am botezat si casa lui Stefana; afara de acestia nu stiu sa mai fi botezat pe altcineva.
                          Si aici se spune ca a botezat casa lui Stefana.
                          In concluzie putem afirma pe baza acestor versete ca practica botezului a unor intregi case din care nu puteau lipsi copii, inca de la inceputurile crestinismului, era o practica obisnuita si nu a aparut mai tarziu cum afirma sectarii.
Botezul la copii mici sterge pacatul stramosesc iar la cei maturi ,toate pacatele pana in momentul botezului , nasii marturisesc pentru finii lor si isi iau angajamentul sa il ajute sa creasca in credinta ortodoxa .
                             Botezul este de altfel prefigurat si in Vechiul Testament de taierea imprejur a baietilor nascuti care se facea la 8 zile de la nastere, ca un legamant intre evrei si Dumnezeu asa ca nici cel taiat imprejur la 8 zile nu consientiza acest legamint , el era facut prin parinti care aveau aceasta obligatie de a-l duce la Templu unde preotii savarseau acest ritual.
                         1 Corinteni Cap 10
1. Caci nu voiesc, fratilor, ca voi sa nu stiti ca parintii nostri au fost toti sub nor si ca toti au trecut prin mare.
2. Si toti, intru Moise, au fost botezati in nor si in mare.
3. Si toti au mancat aceeasi mancare duhovniceasca;
4. Si toti, aceeasi bautura duhovniceasca au baut, pentru ca beau din piatra duhovniceasca ce ii urma. Iar piatra era Hristos.
                       
                               Si aici Sfantul Apostol Pavel spune ca trecerea prin Marea Rosie este o prefigurare a botezului crestin versetul 2 , ori este clar ca au fost si copii care au strabatut marea.
                       La Efeseni Cap 4 v. Cornilescu
5 Este un singur Domn, o singura credinta, un singur botez .
1Cor 1.13;1Cor 8.6;1Cor 12.5;2Cor 11.4;Efeseni 4.13;Jud 3;Gal 3.27-28;Evr 6.6;
                       iar in Biblia Sinodala
5. Este un Domn, o credinta, un botez,
                                              Deci si aici ni se spune de un singur botez nu de mai multe cum fac cei care se boteaza a 2 a , sau a nu siu cata oara .
                    O alta problema este cea a preotiei, multi cred in preotia universala dupa versetele :
                              1 Petru Cap 2
1. Deci, lepadand toata rautatea si tot viclesugul si fatarniciile si pizmele si toate clevetirile,
2. Ca niste prunci de curand nascuti, sa doriti laptele cel duhovnicesc si neprefacut, ca prin el sa cresteti spre mantuire,
3. De vreme ce ati gustat si ati vazut ca bun este Domnul.
4. Apropiati-va de El, piatra cea vie, de oameni intr-adevar neluata in seama, dar la Dumnezeu aleasa si de pret;
5. Si voi insiva, ca pietre vii, ziditi-va drept casa duhovniceasca, preotie sfanta, ca sa aduceti jertfe duhovnicesti, bine-placute lui Dumnezeu, prin Iisus Hristos;
                                       Sigur ortodoxia recunoaste si ea aceasta preotie universala dar cele Sapte Taine nu pot fi savarsite decat de preotii si episcopii care au dobandit aceasta calitatea prin Taina Preotiei (botezul poate fi facut si de un credicios sau credinciasa dar numai in cazul cand cel botezat este bolnav si exista posibilitatea de a muri fara a mai fi timp sa fie botezat de preot) dupa cum reiese clar de la
                             Tit Cap 1.
4. Lui Tit, adevaratul fiu dupa credinta cea de obste: Har, mila si pace, de la Dumnezeu-Tatal si de la Domnul Iisus Hristos, Mantuitorul nostru.
5. Pentru aceasta te-am lasat in Creta, ca sa indreptezi cele ce mai lipsesc si sa asezi preoti prin cetati, precum ti-am randuit:
6. De este cineva fara de prihana, barbat al unei femei, avand fii credinciosi, nu sub invinuire de desfranare sau neascultatori.
7. Caci se cuvine ca episcopul sa fie fara de prihana, ca un iconom al lui Dumnezeu, neingamfat, nu grabnic la manie, nu dat la bautura, pasnic, nepoftitor de castig urat,
8. Ci iubitor de straini, iubitor de bine, intelept, drept, cuvios, cumpatat,
9. Tinandu-se de cuvantul cel credincios al invataturii, ca sa fie destoinic si sa indemne la invatatura cea sanatoasa si sa mustre pe cei potrivnici.
10. Pentru ca multi sunt razvratiti, graitori in desert si inselatori, mai ales cei din taierea imprejur,
11. Carora trebuie sa li se inchida gura ca unora care razvratesc case intregi, invatand, pentru castig urat, cele ce nu se cuvin.
                              La versetul 5 se arata clar ca numai cei care primeau Taina Preotiei si ajungeau episcopi puteau numi preoti.
                              Despre preotie si rolul ei se gasesc mai multe la sfarsitul acestei postari in articolul preluat din Iisus Biruitorul.
                         O alta erezie este ce a predestinarii
                          2 Timotei Cap 1
1. Pavel, apostolul lui Hristos Iisus, prin voia lui Dumnezeu, dupa fagaduinta vietii care este in Hristos Iisus,
2. Lui Timotei, iubitului fiu: Har, mila, pace de la Dumnezeu-Tatal si de la Hristos Iisus, Domnul nostru!
3. Multumesc lui Dumnezeu, Caruia Ii slujesc din stramosi, cu cuget curat, ca te pomenesc neincetat, zi si noapte, in rugaciunile mele.
4. Si pentru ca imi aduc aminte de lacrimile tale, doresc mult sa te vad, ca sa ma umplu de bucurie;
5. Imi aduc iarasi aminte de credinta ta neprefacuta, care, precum s-a salasluit intai in bunica ta Loida si in mama Eunichi, tot asa, sunt incredintat, ca si intru tine.
6. Din aceasta pricina, iti amintesc sa aprinzi si mai mult din nou harul lui Dumnezeu, care este in tine, prin punerea mainilor mele.
7. Caci Dumnezeu nu ne-a dat duhul temerii, ci al puterii si al dragostei si al intelepciunii.
8. Deci, nu te rusina de a marturisi pe Domnul nostru, nici de mine, cel pus in lanturi pentru El, ci patimeste impreuna cu mine pentru Evanghelie dupa puterea de la Dumnezeu.
9. El ne-a mantuit si ne-a chemat cu chemare sfanta, nu dupa faptele noastre, ci dupa a Sa hotarare si dupa harul ce ne-a fost dat in Hristos Iisus, mai inainte de inceputul veacurilor,
10. Iar acum s-a dat pe fata prin aratarea Mantuitorului nostru Iisus Hristos, Cel ce a nimicit moartea si a adus la lumina viata si nemurirea, prin Evanghelie.
11. Spre aceasta am fost pus eu propovaduitor si apostol si invatator al neamurilor.
12. Din aceasta pricina si sufar toate acestea, dar nu ma rusinez, ca stiu in cine am crezut si sunt incredintat ca puternic este sa pazeasca comoara ce mi-a incredintat, pana in ziua aceea.
13. Tine dreptarul cuvintelor sanatoase pe care le-ai auzit de la mine, cu credinta si cu iubirea ce este in Hristos Iisus.
14. Comoara cea buna ce ti s-a incredintat, pazeste-o cu ajutorul Sfantului Duh, Care salasluieste intru noi.
                                      Versetul 6 spune si el despre preotia speciala , versetul 9 este unul folosit pentru justificarea predestinarii de cei care cred in ea. Dar aceasta erezie se spulbera cu totul prin versetele de la
                                    1 Timotei Cap 2
1. Va indemn deci, inainte de toate, sa faceti cereri, rugaciuni, mijlociri, multumiri, pentru toti oamenii,
2. Pentru imparati si pentru toti care sunt in inalte dregatorii, ca sa petrecem viata pasnica si linistita intru toata cuviosia si buna-cuviinta,
3. Ca acesta este lucru bun si primit inaintea lui Dumnezeu, Mantuitorul nostru,
4. Care voieste ca toti oamenii sa se mantuiasca si la cunostinta adevarului sa vina.
5. Caci unul este Dumnezeu, unul este si Mijlocitorul intre Dumnezeu si oameni: omul Hristos Iisus,
6. Care S-a dat pe Sine pret de rascumparare pentru toti, marturia adusa la timpul sau.
7. Spre aceasta am fost pus propovaduitor si apostol (adevar graiesc in Hristos, nu mint) – invatator neamurilor, in credinta si adevar.
8. Vreau deci ca barbatii sa se roage in tot locul, ridicand maini sfinte, fara de manie si fara sovaire.
9. Asemenea si femeile, in imbracaminte cuviincioasa, facandu-si lor podoaba din sfiala si din cumintenie, nu din par impletit si din aur, sau din margaritare, sau din vesminte de mult pret;
10. Ci, din fapte bune, precum se cuvine unor femei tematoare de Dumnezeu.
11. Femeia sa se invete in liniste, cu toata ascultarea.
12. Nu ingaduiesc femeii nici sa invete pe altul, nici sa stapaneasca pe barbat, ci sa stea linistita.
13. Caci Adam a fost zidit intai, apoi Eva.
14. Si nu Adam a fost amagit, ci femeia, amagita fiind, s-a facut calcatoare de porunca.
15. Dar ea se va mantui prin nastere de fii, daca va starui, cu intelepciune, in credinta, in iubire si in sfintenie.
                 Versetul 4 arata clar ca Dumnezeu doreste sa se mantuiasca toti oamenii.
                  Versetul 5 este folosit de secte pentru sustinerea teoriilor lor, ca sfintii nu au nici un rol si nici nu are rost sa apelam la mijlocirea lor. Omul Iisus Hristos este intradevar singurul Mijlocitor catre Tatal dar sfintii mijlocesc la Fiul , in primul rand Sfanta Sa Maica , ea fiind cea mai mare dintre toti sfintii fiind sfintita de Insususi Fiul Tatalui care s-a intrupat din Duhul Sfant si Ea , a stat in pantecele Maicii sale ca si orice alt , copil numai ca atat la nastere cat si dupa nastere, Maica Sa a ramas pururea fecioara.
                 Daca iei numai versetele care-ti convin atunci sigur ca poti sa justifici cu ele aproape orice ratacire.
                 In aceste versete sunt aratate si unele aspecte de care orice barbat sau femeie ar trebui sa tina cont in trairea concreta a vietii de crestin.
                Versetul 15 spune clar despre rolul femeii, fiind in totala contradictie cu metodele contraceptive de azi si de tendintele de planning familial si de feminismul actual tot mai izbitor.
                Despre vorbirile in limbi Sfantu Apostol Pavel clarifica cat se poate de clar ca nu sunt acele bolboroseli cu care se lauda unii ca ar fi vorbirea in limbi.
                        1 Corinteni Cap 14
3. Cel ce prooroceste vorbeste oamenilor, spre zidire, indemn si mangaiere.
4. Cel ce graieste intr-o limba straina pe sine singur se zideste, iar cel ce prooroceste zideste Biserica.
5. Voiesc ca voi toti sa graiti in limbi; dar mai cu seama sa proorociti. Cel ce prooroceste e mai mare decat cel ce graieste in limbi, afara numai daca talmaceste, ca Biserica sa ia intarire.
6. Iar acum, fratilor, daca as veni la voi, graind in limbi, de ce folos v-as fi, daca nu v-as vorbi – sau in descoperire, sau in cunostinta, sau in proorocie, sau in invatatura?
7. Ca precum cele neinsufletite, care dau sunet, fie fluier, fie chitara, de nu vor da sunete deosebite, cum se va cunoaste ce este din fluier, sau ce este din chitara?
8. Si daca trambita va da sunet nelamurit, cine se va pregati de razboi?
9. Asa si voi: Daca prin limba nu veti da cuvant lesne de inteles, cum se va cunoaste ce ati grait? Veti fi niste oameni care vorbesc in vant.
10. Sunt asa de multe feluri de limbi in lume, dar nici una din ele nu este fara intelesul ei.
11. Deci daca nu voi sti intelesul cuvintelor, voi fi barbar pentru cel care vorbeste, si cel care vorbeste barbar pentru mine.
12. Asa si voi, de vreme ce sunteti ravnitori dupa cele duhovnicesti, cautati sa prisositi in ele, spre zidirea Bisericii.
13. De aceea, cel ce graieste intr-o limba straina sa se roage ca sa si
talmaceasca.
14. Caci, daca ma rog intr-o limba straina, duhul meu se roaga, dar mintea mea este neroditoare.
15. Atunci ce voi face? Ma voi ruga cu duhul, dar ma voi ruga si cu mintea; voi canta cu duhul, dar voi canta si cu mintea.
16. Fiindca daca vei binecuvanta cu duhul, cum va raspunde omul simplu „Amin” la multumirea ta, de vreme ce el nu stie ce zici?
17. Caci tu, intr-adevar, multumesti bine, dar celalalt nu se zideste.
18. Multumesc Dumnezeului meu, ca vorbesc in limbi mai mult decat voi toti;
19. Dar in Biserica vreau sa graiesc cinci cuvinte cu mintea mea, ca sa invat si pe altii, decat zeci de mii de cuvinte intr-o limba straina.
20. Fratilor, nu fiti copii la minte. Fiti copii cand e vorba de rautate. La minte insa, fiti desavarsiti.
21. In Lege este scris: „Voi grai acestui popor in alte limbi si prin buzele altora, si nici asa nu vor asculta de Mine, zice Domnul”.
22. Asa ca vorbirea in limbi este semn nu pentru cei credinciosi ci pentru cei necredinciosi; iar proorocia nu pentru cei necredinciosi, ci pentru cei ce cred.
23. Deci, daca s-ar aduna Biserica toata laolalta si toti ar vorbi in limbi si ar intra nestiutori sau necredinciosi, nu vor zice, oare, ca sunteti nebuni?
24. Iar daca toti ar prooroci si ar intra vreun necredincios sau vreun nestiutor, el este dovedit de toti, el este judecat de toti;
25. Cele ascunse ale inimii lui se invedereaza, si astfel, cazand cu fata la pamant, se va inchina lui Dumnezeu, marturisind ca Dumnezeu este
intr-adevar printre voi.
26. Ce este deci, fratilor? Cand va adunati impreuna, fiecare din voi are psalm, are invatatura, are descoperire, are limba, are talmacire: toate spre zidire sa se faca.
27. Daca graieste cineva intr-o limba straina, sa fie cate doi, sau cel mult trei si pe rand sa graiasca si unul sa talmaceasca.
28. Iar daca nu e talmacitor, sa taca in biserica si sa-si graiasca numai lui si lui Dumnezeu.
29. Iar proorocii sa vorbeasca doi sau trei, iar ceilalti sa judece.
30. Iar daca se va descoperi ceva altuia care sade, sa taca cei dintai.
31. Caci puteti sa proorociti toti cate unul, ca toti sa invete si toti sa se mangaie.
32. Si duhurile proorocilor se supun proorocilor.
33. Pentru ca Dumnezeu nu este al neoranduielii, ci al pacii.
34. Ca in toate Bisericile sfintilor, femeile voastre sa taca in biserica, caci lor nu le este ingaduit sa vorbeasca, ci sa se supuna, precum zice si Legea.
35. Iar daca voiesc sa invete ceva, sa intrebe acasa pe barbatii lor, caci este rusinos ca femeile sa vorbeasca in biserica.
36. Oare de la voi a iesit cuvantul lui Dumnezeu sau a ajuns numai la voi?
37. Daca i se pare cuiva ca este prooroc sau om duhovnicesc, sa cunoasca ca cele ce va scriu sunt porunci ale Domnului.
38. Iar daca cineva nu vrea sa stie, sa nu stie.
39. Asa ca, fratii mei, ravniti a prooroci si nu opriti sa se graiasca in limbi.
40. Dar toate sa se faca cu cuviinta si dupa randuiala.
                   Versetele 34,35 arata clar ca preotia femeilor este interzisa, azi insa s-a ajuns si la femei preotese dar aceste versete mai spun ca este interzisa si flecareala mai ales in timpul slujbelor (40) ceea ce este valabil si pentru barbati si astfel de situatii au loc azi din nefericere nu arareori.
                                                  O alta problema este rugaciunea pentru cei morti, ereticii considerandu-le fara nici un rost.
                                       2 Macabei 12
39. Iar a doua zi au venit cei care erau cu Iuda, precum a fost randuit ca sa ridice trupurile celor omorati si sa le aseze cu rudeniile in parintestile morminte.
40. Si a aflat sub hainele fiecaruia din cei morti lucruri inchinate idolilor Iamniei, de la care ii oprea legea pe Iudei, si tuturor vadit lucru a fost ca pentru atare pricina au cazut acestia.
41. Si toti binecuvantand pe Judecatorul cel drept, pe Domnul, Cel care arata cele ascunse,
42. Si intorcandu-se la rugaciuni, s-au rugat pentru pacatul ce s-a facut, ca de tot sa se stearga. Iar viteazul Iuda a indemnat multimea sa se pazeasca fara de pacat, vazand cu ochii cele ce s-au facut pentru pacatul celor care mai inainte au cazut.
43. Si strangand bani dupa numarul barbatilor care erau cu el, doua mii de drahme de argint a trimis in Ierusalim, sa se aduca jertfa pentru pacat. Foarte bun si cuvios lucru pentru socotinta invierii mortilor!
44. Ca de n-ar fi avut nadejde ca vor invia cei care mai inainte au cazut, desert si de ras lucru ar fi a se ruga pentru cei morti.
45. Si a vazut ca celor care cu buna cucernicie au adormit, foarte bun dar le este pus.
46. Drept aceea, sfant si cucernic gand a fost, ca a adus jertfa de curatie pentru cei morti, ca sa se slobozeasca de pacat.
                                          2 Timotei Cap 1
16. Domnul sa aiba mila de casa lui Onisifor, caci de multe ori m-a insufletit si de lanturile mele nu s-a rusinat,
17. Ci venind in Roma, cu multa osardie m-a cautat si m-a gasit.
18. Sa-i dea Domnul ca, in ziua aceea, el sa afle mila de la Domnul. Si cat de mult mi-a slujit el in Efes, tu stii prea bine.
                         Aici Sfantul Apostol Pavel se roaga pentru Onisifor care murise si pentru casa lui 18. Sa-I dea Domnul ca, in ziua aceea, el sa afle mila de la Domnul. Ziua aceea fiind Ziua Judecatii.
                         Despre Sfanta Impartasanie ereticii zic ca este numai un simbol nu Trupul si Sangele Domnului Isus cum El insusi a afirmat
                        Ioan 6
47. Adevarat, adevarat zic voua: Cel ce crede in Mine are viata vesnica.
48. Eu sunt painea vietii.
49. Parintii vostri au mancat mana in pustie si au murit.
50. Painea care se coboara din cer este aceea din care, daca mananca cineva, nu moare.
51. Eu sunt painea cea vie, care s-a pogorat din cer. Cine mananca din painea aceasta viu va fi in veci. Iar painea pe care Eu o voi da pentru viata lumii este trupul Meu.
52. Deci iudeii se certau intre ei, zicand: Cum poate Acesta sa ne dea trupul Lui sa-l mancam?
53. Si le-a zis Iisus: Adevarat, adevarat zic voua, daca nu veti manca trupul Fiului Omului si nu veti bea sangele Lui, nu veti avea viata in voi.
54. Cel ce mananca trupul Meu si bea sangele Meu are viata vesnica, si Eu il voi invia in ziua cea de apoi.
55. Caci trupul Meu este adevarata mancare si sangele Meu, adevarata bautura.
56. Cel ce mananca trupul Meu si bea sangele Meu ramane intru Mine si Eu intru el.
57. Precum M-a trimis pe Mine Tatal cel viu si Eu viez pentru Tatal, si cel ce Ma mananca pe Mine va trai prin Mine.
58. Aceasta este painea care s-a pogorat din cer, nu precum au mancat parintii vostri mana si au murit. Cel ce mananca aceasta paine va trai in veac.
                        Luca 22
13. Iar, ei, ducandu-se, au aflat precum le spusese si au pregatit Pastile.
14. Si cand a fost ceasul, S-a asezat la masa, si apostolii impreuna cu El.
15. Si a zis catre ei: Cu dor am dorit sa mananc cu voi acest Pasti, mai inainte de patima Mea,
16. Caci zic voua ca de acum nu-l voi mai manca, pana cand nu va fi desavarsit in imparatia lui Dumnezeu.
17. Si luand paharul, multumind, a zis: Luati acesta si impartiti-l intre voi;
18. Ca zic voua: Nu voi mai bea de acum din rodul vitei, pana ce nu va veni imparatia lui Dumnezeu.
19. Si luand painea, multumind, a frant si le-a dat lor, zicand: Acesta este Trupul Meu care se da pentru voi; aceasta sa faceti spre pomenirea Mea.
20. Asemenea si paharul, dupa ce au cinat, zicand: Acest pahar este Legea cea noua, intru Sangele Meu, care se varsa pentru voi.
                                          Unii eretici au “Cina Domnului”  fratele Traian Dorz care a fost profund ortodox, a facut 17 ani de temnita comunista numai pentru credinta si care nu-mi pot imagina ca ar minti, a scris si despre aceasta “Cina a Domnului” pe care unii cazuti de la Dreapta Credinta din Oastea Domnului au practicat-o dupa capul lor , aceasta marturie apare in “Istoria Unei Jerfe” vol. III RUGUL , aparut in Editura “Oastei Domnului” Sibiu,2007 la pagina 467
–––––––––––––––––––––––––––
                 Au fost prin acesti ani grei, desigur, si unii care s-au lepadat de Domnul.
                 Unii care au cazut din credinta, mergand iarasi in lume. Altii care au trecut pe la diferite secte. In destule familii s-au facut perchezitii si li s-au luat fratilor toate scrierile religioase – Bibli, carti, carnete de cantari, totul. Dupa ce fratii au fost luati si dusi la inchisori, unii, temandu-se, n-au mai mers nici la adunare. Altii au cazut in curse si au primit mai bine sa se faca vanzatori de frati decat sa sufere si ei ceva pentru Domnul… Asa au fost Lazar de la Valcele, Costica de la Vint, Stefan de la Calafindesti si multi altii ca ei.
                       Au fost unii de doua ori vinovati care, dupa ce au trecut la credinte straine – cum erau Silvestru de la Bosnaci si Ion de la Ipotesti – umblau printre frati, tulburandu-i cu parerile lor. Dar curand amandoi acestia, unul dupa altul, au avut un sfarsit zguduitor. Silvestru a fost omorat de o masina, iar Ion a fost prins de roata morii la care lucra si rupt in bucati. Toti au vazut in sfarsitul acestor doi, care s-a petrecut grabnic, unul dupa celalat, un semn si o pedeapsa de la Dumnezeu, fiindca amandoi acestia mai fusesera instiintati, dar nu se indreptasera.
                     Odata, bunoara, in timp ce faceau “Cina Domnului”, dupa obiceiul strain pe care il luasera, li s-a retezat paharul cu vin in chiar mainile lor, lucru care i-a inspaimantat pe cei ce erau cu ei, dar pe ei nu. Sa fie pilda lor ingrozitoare o instiintare pentru cei care fac sau vor mai face ca ei.  *** Aici termin reproducerea cu precizarea ca aceste evenimente s-au intamplat in perioada 1959-1964 vezi pag. 461.
–––––––––––––––––––––––––––
                          Multe din poeziile(cantarile) srise de fratele Traian Dorz au ajuns pe la sectari si le folosesc si ei , nu ar fi o problema numai ca pe unele le modifica dupa cum vor ei. Multe dintre poezii(cantari) sunt inchinate Maicii Domnului, sigur ca pe acestea ei nu le preiau.
                             Am inserat in acest articol si capitolul 20 (pag. 243-252) a cartii “Apocalipsa Sfantului Ioan: un comentariu ortodox” de Arhiepiscop Averchie Tausev , traducerea apartine lui Felix Trusca si a aparut la Editura Sophia, Editura Cartea Ortodoxa Bucuresti, 2005. Am considerat acest capitol important deoarece abordeaza si tema ereziei hiliaste , astazi sunt si unele invataturi pe undeva asemanatoare, numai ca ele invata despre o evolutie spirituala nemaintalnita a omului bazata mai ales prin contributia stiintei si a efortului propriu al omului, fara contributia Sfintei Treimi ajungandu-se ca omul sa se autodovinizeze inselandu-se la fel ca si la ispitirea Evei si a lui Adam, in Eden;  ba mai mult despre Judecata nu mai vrea sa auda nimeni ci numai de reincarnari pentru ispasirea pacatelor din vietile anterioare, invataturi in plina contradictie cu cele ortodoxe , din pacate acestea prind mai mult decat ortodoxia autentica, chiar si la multi “ortodoxi”.  Toate aceste invataturi inglobate in ecumenismul tot mai agresiv actual pregatesc terenul pentru venirea lui antichrist.
                              Versetele 27-28 de la Evrei Cap 9 infirma in mod categoric teoria reincarnarii preluata din invataturile asiatice.
27. Si precum este randuit oamenilor o data sa moara, iar dupa aceea sa fie judecata,
28. Tot asa si Hristos, dupa ce a fost adus o data jertfa, ca sa ridice pacatele multora, a doua oara fara de pacat Se va arata celor ce cu staruinta Il asteapta spre mantuire.
–––––––––––––––––––––––––––
                                   Capitolul 20
                   Invierea tuturor si judecata finala
20, 1-3. Si-am vazut un inger pogorandu-se din cer, avand cheia, adancului si un lant mare in mana lui. Si l-a prins pe Balaur, pe sarpele cel vechi, care este diavolul si Satana, si l-a legat pe o mie de ani. Si l-a aruncat in adanc; si pe acesta l-a inchis si l-a pecetluit deasupra-I, pentru ca el sa nu mai amageasca popoarle pana ce miile de ani se vor sfarsi. Dupa aceea el trebuie sa fie dezlegat pentru putina vreme.
                                   Dupa infrangerea lui Antihrist, Sfantul loan a vazut coborandu-se din cer un inger care avea cheia adancu­lui si un lant mare in mana lui. Acest inger l-aprins pe Balaur, pe sarpele cel vechi… si l-a legat pe o mie de ani… Sfantul Andrei al Cezareei interpreteaza acest fragment astfel: prin mia de ani se intelege perioada de timp ,,de la intruparea lui Hristos pana la venirea lui Antihrist” (Sfantul Andrei, cap. 60). O data cu venirea Fiului lui Dumnezeu in trup pe pamant si mai cu seama din momentul rascumpararii intregii omeniri prin moartea Sa pe cruce, Satana a fost legat, paganismul s-a prabusit si s-a intemeiat stapanirea cea de o mie de ani a lui Hris­tos pe pamant. Imparatia de o mie de ani a lui Hristos pe pamant trebuie inteleasa ca biruinta crestinismului asupra paganismului si intemeierea Bisericii lui Hristos pe pamant. Numarul 1.000, care este un numar exact, este utilizat aici in locul unui numar inexact si semnifica indelunga perioada de timp pana la a doua venire a lui Hristos.
20, 4. Si-am vazut tronuri; si ei s-au asezat pe ele; si li s-a dat lor putere sa judece; si-am vazut sufletele celor  descapatanati din pricina marturiei lui lisus si din pricina cuvantului lui Dumnezeu si care nu i s-au inchinat Fiarei si nici chipului ei si semnul ei nu l-au primit pe fruntea lor si  pe mana lor. Si ei au inviat si au imparatit cu Hristos o mie de ani.
                             Aceasta imagine descrie simbolic imparatia credintei crestine dupa infrangerea paganismului. Cei carora li s-a dat putere sa judece si sedeau pe tronuri sunt toti crestinii care au dobandit mantuirea, caci lor le a fost fagaduita imparatia si slava lui Hristos (1 Tesaloniceni 2, 12  Si v-am rugat cu staruinta sa umblati cum se cuvine inaintea lui Dumnezeu, Celui ce va cheama la imparatia si la slava Sa.  ). Din aceasta ceata, Sfantul loan, vazatorul de taine, deosebeste mai cu seama pe cei care au fost descapanati din pricina marturiei lui lisus si din pricina cuvantului lui Dumnezeu, adica sfintii mucenici.El spune: Am vazut sufletele celor descapatanati – afirmatie din care reiese ca acesti sfinti, care sunt partasi la domnia de o mie de ani a lui Hristos, domnesc cu Hristos si savarsesc judecati nu pe pamant, ci in ceruri, aici se face referire doar la sufletele lor, care nu sunt inca unite cu trupurile. Din acest fragment intelegem ca sfintii sunt partasi la carmuirea Bisericii lui Hristos  pe pamant si, prin urmare, este firesc si potrivit sa facem apel la ei prin rugaciune, cerandu-le mijlocirea inaintea  lui Hristos, impreuna cu care domnesc.
               Si ei au inviat si au imparatit cu Hristos o mie de ani.  Invierea lor este de natura morala si spirituala. Sfantul loan, vazatorul-de-taine, o numeste invierea a doua, cea trupeasca. Imparatirea sfintilor impreuna cu Hris­tos va dura pana la biruinta finala asupra necuratelor puteri ale intunericului din timpul domniei lui Antihrist. Apoi va avea loc invierea mortilor, si va incepe infricosatoarea judecata de pe urma, cand sufletele sfin­tilor reunite cu trupurile lor vor imparati cu Hristos pentru totdeauna.
20, 5. Ceilalti morti nu invie pana ce nu se vor sfarsi miile de ani.  Aceasta este invierea cea dintai.
                          Expresia nu invie arata intunericul si starea de chin in care se afla sufletele pacatosilor necredinciosi dupa moartea trupeasca. Aceasta stare se mentine pana ce miile de ani se vor sfarsi. Conjunctia ,,pana ce” (heos., in greceste), ca in multe alte locuri din Sfanta Scriptura, nu arata continuitatea unei actiuni pana la un anumit punct, ci, dimpotriva, continuitatea ei fara delimitare (vezi, de exemplu, Matei 1, 25  Dar n-a cunoscut-o, pina ce ea a nascut un fiu. Si el i-a pus numele Isus.       Exod 13.2;Luc 2.7-21;  Versiunea Cornilescu). Cu alte cuvinte, mortii necredinciosi vor respinge pentru totdeauna viata fericita.
20, 6. Fericit si sfant este cel ce are parte de invierea cea dintai! Peste acestia moartea cea de-a doua nu are putere, ci  ei vor fi preoti ai lui Dumnezeu si-ai lui Hristos si vor imparati cu El de-a lungul miilor de ani.
                              ,,Din Biblie cunoastem ca exista doua feluri de viata si doua feluri de moarte. Prima viata este temporala si trupeasca din pricina calcarii poruncilor, in timp ce a doua este vesnica, fagaduita sfintilor pentru implinirea poruncilor Domnului. Conform acestora exista doua feluri de moarte: una temporala si trupeasca, iar cealata vesnica, spre pedepsirea pacatelor, numita focul gheenei” (Sfantul Andrei, cap. 62) Prin urmare, intelegem ca, daca aici pe pamant cineva a trait in Iisus Hristos si a venit la El inainte de prima moarte, cea trupeasca, avand o credinta puternica in El si s-a umplut de harul Sau, atunci nu trebuie sa aiba nici o teama de moartea a doua sau de focul gheenei.
                              Primele sase versete ale capitolului 20 al Apocalipsei au fost motivul aparitiei unei invataturi false privind ,,domnia de o mie de ani a lui Hristos pe pamant”, care a fost numita hiliasm. In general, aceasta spune ca  Hristos Mantuitorul, inaintea sfarsitului lumii, va veni din nou pe pamant, il va invinge pe Antihrist, ii va invia pe cei drepti si va intemeia o noua imparatie pe pamant. Drept rasplata pentru stradaniile si suferinitele lor, cei drepti vor imparati impreuna cu Hristos de-a lungul a o mie de ani si se vor bucura de toate bunatatile vietii pamantesti. Abia atunci va urma a doua inviere a tuturor mortilor, judecata universala si primirea rasplatilor vesnice. Aceasta invatatura a avut doua curente. Unii afirmau ca Hristos va restaura Ierusalimul in toata frumusetea lui si va reinitia savarsirea ritualului legii lui Moise cu toate jertfele lui, si ca fericirea dreptilor va consta intr-o desfatare trupeasca deplina. Aceasta orientare a fost sustinuta in secolul I ereticul Cerint si alti eretici iudaizanti ca ebionitii si montanistii, iar in secolul IV de apolinaristi. Altii afirmau, dimpotriva, ca fericirea dreptilor va consta in desfatari pur spirituale. In aceasta ultima forma, ideile hiliaste au fost exprimate mai intai de Papias de Ieropolis. Mai tarziu, s-au regasit la Sfantul Iustin Martirul, Sfantul Irineu, la Ipolit, Metodie si Lactantiu. In vremurile. recente aceasta erezie a reaparut, cu anumite particularitati, la anabaptisti, la discipolii lui Swedenborg, la iluminati si adventisti.
                               Insa trebuie sa fim atenti, fiindca nici una din variantele invataturii hiliaste nu poate fi acceptata de un crestin ortodox, din urmatoarele motive:
                        Conform invataturii hiliaste, invierea mortilor se va petrece de doua ori: prima data cu o mie de ani ina­intea sfarsitului lumii, cand doar cei drepti vor invia; si a doua oara, chiar la sfarsitul lumii, cand si cei pacatosi vor invia. Insa Mantuitorul Hristos a vorbit limpede doar despre o singura inviere din morti a tuturor oa-menilor, atat a dreptilor, cat si a pacatosilor, cand fiecare isi va primi rasplata cuvenita
(             Ioan 6, 39-40;
39. Si aceasta este voia Celui ce M-a trimis, ca din toti pe care Mi i-a dat Mie sa nu pierd nici unul, ci sa-i inviez pe ei in ziua cea de apoi.
40. Ca aceasta este voia Tatalui Meu, ca oricine vede pe Fiul si crede in El sa aiba viata vesnica si Eu il voi invia in ziua cea de apoi.
                       
                                   Matei 13, 37-43
37. El, raspunzand, le-a zis: Cel ce seamana samanta cea buna este Fiul Omului.
38. Tarina este lumea; samanta cea buna sunt fiii imparatiei; iar neghinasunt fiii celui rau.
39. Dusmanul care a semanat-o este diavolul; secerisul este sfarsitul lumii, iar seceratorii sunt ingerii.
40. Si, dupa cum se alege neghina si se arde in foc, asa va fi la sfarsitul veacului.
41. Trimite-va Fiul Omului pe ingerii Sai, vor culege din imparatia Lui toate smintelile si pe cei ce fac faradelegea,
42. Si-i vor arunca pe ei in cuptorul cu foc; acolo va fi plangerea si scrasnirea dintilor.
43. Atunci cei drepti vor straluci ca soarele in imparatia Tatalui lor. Cel ce are urechi de auzit sa auda.)
                                 Cuvantul lui Dumnezeu (Biblia) vorbeste doar de doua veniri ale lui Hristos in lume: cea dintai a fost in chip smerit, El facandu-se om pentru rascumpararea noastra, iar cea de-a doua va fi intru slava, cand va judeca pe cei vii si pe cei morti. Invatatura hiliasta intro­duce inca una – cea de-a treia venire a lui Hristos -inainte de sfarsitul lumii cu o mie de ani, ceea ce este necunoscut Cuvantului lui Dumnezeu.
                                  Cuvantul lui Dumnezeu vorbeste doar de doua imparatii ale lui Hristos: imparatia harului, care va dura pana la sfarsitul lumii
(                                    1 Corinteni 15, 23-26
23. Dar fiecare in randul cetei sale: Hristos incepatura, apoi cei ai lui Hristos, la venirea Lui,
24. Dupa aceea, sfarsitul, cand Domnul va preda imparatia lui Dumnezeu si Tatalui, cand va desfiinta orice domnie si orice stapanire si orice putere.
25. Caci El trebuie sa imparateasca pana ce va pune pe toti vrajmasii Saisub picioarele Sale.
26. Vrajmasul cel din urma, care va fi nimicit, este moartea. )
                       ,si imparatia slavei, care va incepe dupa Judecata finala si nu va avea sfarsit
(                                         Luca 1, 33;
33. Si va imparati peste casa lui Iacov in veci si imparatia Lui nu va avea sfarsit.
                                        2 Petru 1, 11
11. Ca asa vi se va da cu bogatie intrarea in vesnica imparatie a Domnului nostru si Mantuitorului Iisus Hristos.).
                                             Totusi hiliasmul admite o a treia, ca si cum ar fi o imparatie intermediara, care va dura o mie de ani.
Invatatura despre o imparatie pamanteasca a lui Hristos este in contradictie evidenta cu Cuvantul lui Dumnezeu, potrivit caruia imparatia lui Dumnezeu nu este  mancare si bautura  (Romani 14, 17), si la inviere nici nu se insoara, nici nu se marita (Matei 22, 30). De asemenea, ritualurile din legea lui Moise au avut doar rol prefigurativ, incetand pentru totdeauna o data cu desavarsita lege a Noului Testament
 (                                                                          Faptele Apostolilor 15, 23-30;
23. Scriind prin mainile lor acestea: Apostolii si preotii si fratii, fratilor dintre neamuri, care sunt in Antiohia si in Siria si in Cilicia, salutare!
24. Deoarece am auzit ca unii dintre noi, fara sa fi avut porunca noastra, venind, v-au tulburat cu vorbele lor si au ravasit sufletele voastre, zicand ca trebuie sa va taiati imprejur si sa paziti legea,
25. Noi am hotarat, adunati intr-un gand, ca sa trimitem la voi barbati alesi, impreuna cu iubitii nostri Barnaba si Pavel,
26. Oameni care si-au pus sufletele lor pentru numele Domnului nostru Iisus Hristos.
27. Drept aceea, am trimis pe Iuda si pe Sila, care va vor vesti si ei, cu cuvantul, aceleasi lucruri.
28. Pentru ca, parutu-s-a Duhului Sfant si noua, sa nu vi se puna nici o greutate in plus in afara de cele ce sunt necesare:
29. Sa va feriti de cele jertfite idolilor si de sange si de (animale) sugrumate si de desfrau, de care pazindu-va, bine veti face. Fiti sanatosi!
30. Deci cei trimisi au coborat la Antiohia si, adunand multimea, au predat scrisoarea.
                                             Romani 6, 14;
14. Caci pacatul nu va avea stapanire asupra voastra, fiindca nu sunteti sub lege, ci sub har.
                                             Galateni 5, 6;
6. Caci in Hristos Iisus, nici taierea imprejur nu poate ceva, nici netaierea imprejur, ci credinta care este lucratoare prin iubire.
                                          Evrei 10, 1
1. Dupa ce Dumnezeu odinioara, in multe randuri si in multe chipuri, a vorbit parintilor nostri prin prooroci, ).
                                       Anumiti invatatori din vechime ai Bisericii, precum Iustin, Irineu si Metodie, au sustinut hiliasmul doar ca pe o opinie personala. In acelasi timp, au fost altii care s-au ridicat cu hotarare impotriva lui, precum Caius-  presbiterul Romei,  Sfantul Dionisie al Alexandria, Origen, Eusebiu de Cezareea, Sfantul Vasile cel Mare, Sfantul Grigorie Teologul, Sfantul Epifanie, Fericitul Ieronim si Fericitul Augustin. Sustinerea hiliasmului ca pe o opinie personala nu a mai fost cu putinta dupa ce Biserica a hotarat, la al doilea Sinod Ecumenic din anul 381, sa condamne invatatura ereticului Apolinarie privind domnia de o mie de ani a lui Hristos pe pamant. Aceasta hotarare a fost intarita prin introducerea  in textul Simbolului de credinta a urmatoarelor cuvinte: ,,a carui imparatie nu va avea sfarsit”.
                                             De asemenea, trebuie sa stim ca Apocalipsa este o  carte profund simbolica si, prin urmare, intelegerea si interpretarea literala a profetiilor pe care le contine este cu totul contrara regulilor hermeneuticii; mai mult, o astfel de intelegere literala deformeaza sensul anumitor fragmente biblice. Intr-o astfel de situatie, cautarea sensurilor metaforice sau alegorice din fragmentele dilematice este corecta.
20, 7-8. Si cand se vor sfarsi miile de ani, Satana va fi  dezlegat din inchisoarea lui. Si va iesi sa amajeasca neamurile care sunt in cele patru colturi ale pamtului, pe Gog si pe Magog, si sa le adune la razboi; iar numarul lor este ca nisipul marii…
                               Prin dezlegarea din inchisoare a lui Satan se intelege aparitia lui Antihrist inaintea sfarsitului lumii. Satan eliberat se va stradui prin intermediul lui Antihrist sa amageasca toate popoarele de pe pamant si va ridica la lupta pe Gog si Magog impotriva Bisericii crestine. Sfantul Andrei spune: ,,unii oameni cred ca Gog si Magog sunt popoarele nordice sau cei mai indepartati dintre sciti, sau, cum ii numim noi, hunii, cei mai razboioinici si cei mai numerosi dintre toate popoarele de pe pamant. Ei sunt tinuti doar de mana lui Dumnezeu  sa nu puna stapanire pe lumea intreaga, pana cand diavolul va fi eliberat. Altii considera ca Gog inseamna, in traducere din limba ebraica, «cel care aduna» sau «adunare», iar Magog, «cel care se inalta» sau «inaltare». Astfel, aceste nume inseamna adunare de popoare sau inaltarea lor (trufasa)” (Sfantul Andrei, cap. 63).
                                Putem considera ca aceste nume desemneaza in sens metaforic acele hoarde salbatice care, la sfarsitul lumii, sub conducerea lui Antihrist, se vor inarma impotriva Bisericii lui Hristos.
20, 9. Si s-au suit pe fata pamantului si au inconjurat tabara sfintilor si cetatea cea, iubita.
                    Aceasta inseamna ca vrajmasii lui Hristos se vor raspandi pretutindeni pe pamant si vor persecuta intreaga crestinatate.
20, 9. Dar foc s-a coborat din cer si i-a mistuit.
                                    Profetul Iezechiel descrie o priveliste asemanatoare cu infrangerea hoardelor salbatice ale lui Gog (Iezechiel 38, 18-22;
18. Si in ziua aceea, cand Gog va veni impotriva tarii lui Israel, zice Domnul Dumnezeu, mania Mea se va aprinde pe fata Mea.
19. Si in zelul Meu, in vapaia urgiei Mele am zis: Cu adevarat in ziua aceea va fi un mare cutremur in tara lui Israel.
20. Atunci vor tremura inaintea Mea pestii marii si pasarile cerului, fiarele campului si toate taratoarele care se tarasc pe pamant si toti oamenii care sunt pe fata pamantului; si se vor prabusi muntii, stancile se vor darama si toate zidurile vor cadea la pamant.
21. Prin toti muntii Mei voi chema sabia impotriva lui, zice Domnul Dumnezeu; sabia fiecarui om va fi impotriva fratelui sau.
22. Si il voi pedepsi cu ciuma si varsare de sange; voi varsa asupra lui si a taberilor lui si asupra multor popoare care sunt cu el, ploaie potopitoare si grindina de piatra, foc si pucioasa;
                                                Iezechiel 39, 1-6
1. „Iar tu, fiul omului, rosteste proorocie impotriva lui Gog si spune: Asa graieste Domnul Dumnezeu: Iata, Eu sunt impotriva ta, Gog, printul lui Ros, al lui Mesec si al lui `Tubal!
2. Te voi ademeni si te voi trage, te voi scoate din hotarele de la miazanoapte si te voi aduce in muntii lui Israel.
3. Acolo voi scoate aurul tau din mana stanga a ta si voi arunca sagetile tale din mana dreapta a ta.
4. Cadea-vei in muntii lui Israel, tu si toate ostile tale si popoarele cele ce sunt cu tine; si te voi da spre mancare la tot felul de pasari de prada si fiarelor   campului.
5. Cadea-vei in camp deschis, caci Eu am spus acestea”, zice Domnul Dumnezeu.
6. „Si voi trimite foc in pamantul lui Magog si asupra locuitorilor insulelor, care traiesc fara grija si vor sti ca Eu sunt Domnul.).
                                   Aceasta este o zugravire a maniei lui Dumnezeu care se revarsa asupra dusmanilor Sai la a doua venire a lui Hristos.
20, 10. Si diavolul care-i amagise a fost aruncat in iezerul de foc si de pucioasa, unde este Fiara si Profetul Mincinos, si vor fi chinuiti acolo, zi si noapte, in vecii vecilor.
                               Iata care va fi soarta vesnica a diavolului si a slujitorilor lui – Antihristul si profetul mincinos: osandirea acestora la nesfarsite chinuri ale iadului. Dupa aceasta biruinta finala impotriva diavolului, va urma invierea generala din morti si Judecata universala.
20, 11. Si-am vazut un mare tron alb, si pe Cel ce sedea pe el.
                                                     Aici este infatisata Judecata universala pe care o savarseste Dumnezeu asupra neamului omenesc. Albul tronului pe care sade Judecatorul Suprem al universului simbolizeaza sfintenia si dreptatea sa desavarsita.
20,11. De dinaintea fetei Careia pamantul si cerul au fugit, si loc pentru ele nu s-a mai aflat.
Ni se infatiseaza aici marile si infricosatoarelc prefaceri ale universului, care se vor petrece inaintea infricosatoarei Judecati finale
(                                           cf. 2 Petru 3, 10
10. Iar ziua Domnului va veni ca un fur, cand cerurile vor pieri cu vuiet mare, stihiile, arzand, se vor desface, si pamantul si lucrurile de pe el se vor mistui.
).
20, 12. Si i-am vazut pe cei morti, pe cei mari si pe cei  mici, stand inaintea tronului; si cartile au fost deschise; alta carte a fost deschisa, care este aceea a vietii. Si mortii au fost judecati din cele scrise in carti, potrivit cu faptele lor.
                                Cartile deschise semnifica in mod simbolic atotstiinta lui Dumnezeu, Care cunoaste toate faptele oamenilor. Faptul ca exista doar o singura carte vietii este semnul numarului mic al celor alesi ai lui Dumnezeu, care vor mosteni mantuirea. Sfantul Andrei spune: ,,Cartile deschise reprezinta faptele si constiinta fiecarui om. Una singura este cartea vietii in care sunt scrise  numele sfintilor” (Sfantul Andrei,cap. 64).
20, 13. Si marea i-a dat pe mortii cei din ea, si Moartea si Iadul i-au dat pe mortii pe care-i aveau; si au fost judecati, fiecare, dupa faptele lor.
                                         Semnificatia acestui verset este ca toti oamenii, fara  exceptie, vor invia si vor sta inaintea Judecatii lui Dumnezeu.
20, 14-15. Apoi Moartea si Iadul au fast aruncate in iezerul de foc. Aceasta e moartea cea de-a doua: iezerul de foc. Si daca cineva n-a fost gasit scris in cartea vietii, aruncat a fost in iezerul de foc.
                                       Acestea sunt afirmate pentru a arata ca acei oameni  care s-au slavit si s-au mantuit nu se vor mai teme nici  de iad, nici de moarte. Pentru ei, moartea si iadul vor inceta sa mai existe vreodata. prin iezerul de foc si moartea cea de-a doua se intelege osanda vesnica a pacatosilor, ale caror nume nu au fost gasite scrise in cartea vietii lui Dumnezeu.
Aici se termina Capitolul 20 si interpretarea sa.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
                                    O alta problema considerata de eretici iconoclasti, idolatrie este cinstirea icoanelor si a Crucii, dar chiar in Vechiul Testament Moise omul lui Dumnezeu a primit instructiuni pentru confectionarea Cortului Marturiei.
                                                Iesirea Cap 26
1. „Cortul insa sa-l faci din zece covoare de in rasucit si de matase violeta, stacojie si visinie; in tesatura lor sa faci chipuri de heruvimi alese cu iscusinta.
                                                       Iata chiar aici i se spune lui Moise sa faca chipuri de heruvimi alese cu iscusinta, adica icoane.
31. Sa faci o perdea de in rasucit si de matase violeta, stacojie si visinie, rasucita, iar in tesatura ei sa aiba chipuri de heruvimi alese cu iscusinta;
                                             In acest verset se repeta aceasta porunca pentru chipurile de heruvimi.
                                             De asemenea cand Solomon a zidit templul ni se relateaza despre chipurile acestor heruvimi prototipul icoanelor.
                            2 Paralipomena(2 Cronici) Cap 3
7. Peretii casei, tavanul, usorii, ferestrele si usile le-a acoperit cu aur si pe pereti a sculptat chipuri de heruvimi.
10. Apoi a facut in Sfanta Sfintelor doi heruvimi sapati in lemn si i-a  ferecat cu aur.
11. Aripile heruvimilor aveau in lungime douazeci de coti: o aripa de cinci coti atingea peretele templului, iar cealalta aripa de cinci coti atingea aripa celuilalt heruvim.
12. Asemenea si aripa de cinci coti a celuilalt heruvim atingea peretele templului, iar cealalta aripa de cinci coti atingea aripa heruvimului intai.
13. Aripile acestor heruvimi intinse erau de douazeci de coti; heruvimii stateau in picioare, cu fetele spre Sfanta.
14. Dupa aceea au facut o perdea de torturi purpurii, stacojii si albastre si de vison, iar pe ea a inchipuit heruvimi.
                 Aici chipurile de heruvimi erau sculptate pe pereti (7) si pe o perdea scumpa a inchipuit pe ea heruvimi(14)
                 Chiar intruparea Dumnezeului luind chip de om este un alt argument pentru confectionarea icoanelor, Sfantul Apostol si Evanghelist Luca a pictat o icoana cu Sfanta Fecioara purtindu-l pe pruncul Iisus in brate dupa Sfanta Traditie.
Ortodoxii nu se inchina la materialul din care sunt confectionate acestea ci la cei pe care le reprezinta adica Iisus Hristos , Maica lui prea Sfanta si la Sfintii pe care ii reprezinta.
––––––––––––––––––––––––
 
Pentru Invatatura ortodoxa despre Sfanta Cruce am preluat Capitolul 11 din cartea “Dreparul invataturii sanatoase” Editia a III ,autor Traian Dorz aparuta la Editura “OasteaDomnului”, Sibiu, 2008, pag. 89-96
                        Capitolul 11
                  DESPRE SFANTA CRUCE
                     Ce spune Sfanta Scriptura
,,…inadins si-a incrucisat mainile…” (Geneza 48, 14).
,,Iar Domnul a zis catre Moise: «Fa-ti un sarpe de arama si-l pune pe un stalp; si de va musca sarpele pe vreun om, tot cel muscat care se va uita la el va trai” (Numeri 21, 8).
,,Si i-a zis Domnul: «Treci prin mijlocul cetatii, prin Ierusalim, si insemneaza cu semnul crucii (litera «tau», care in alfabetul vechi grec avea forma unei cruci) pe frunte, pe oamenii care gem si care plang din cauza multor ticalosii care se savivarsesc in mijlocul lui»” (Iezec. 9, 4).
,,Si cel ce nu-si ia crucea si nu-Mi urmeaza Mine nu este vrednic de Mine” (Matei 10, 38).
,,Atunci se va arata pe cer semnul Fiului Omului si vor plinge toate neamurile pamantului si vor vedea pe Fiul Omului venind pe norii cerului, cu putere si cu slava multa” (Matei 24, 30).
,,Daca voieste cineva sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea in fiecare zi si sa-Mi urmeze Mie” (Luca9,23).
,,Si dupa cum Moise a inaltat sarpele in pustie, asa trebuie sa se inalte si Fiul Omului. Ca tot cel ce crede in El sa nu piara, ci
sa aiba viata vesnica” (Ioan 3, 14-15).
,,Caci Hristos nu m-a trimis ca sa botez, ci sa binevestesc, dar nu cu intelepciunea cuvantului, ca sa nu ramana zadarnica crucea lui Hristos. Caci cuvantul Crucii pentru cei ce pier este nebunie; iar pentru noi, cei ce ne mantuim, este pu­terea lui Dumnezeu” (I Cor. 1,17-18).
,,O, galateni fara de minte, cine v-a ademenit pe voi, sa nu va incredeti adevarului, – pe voi, in ochilor carora a fost zugravit lisus Hristos rastignit?” (Gal. 3, 1).
,,Cati vor sa placa in trup, aceia va silesc sa va taiati imprejur, numai ca sa nu fie prigoniti pentru crucea lui Hristos. Iar mie sa nu-mi fie a ma lauda decat numai in Crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este rastignita pentru mine, si eu pentru lume!” (Gal. 6, 12; 14).
,,Si sa-i impace cu Dumnezeu pe amandoi, uniti intr-un trup, prin cruce, omorand prin ea vrajmasia” (Efes. 2, 16).
,,Caci multi, despre care v-am vorbit adeseori, iar acum va spun si plangand, se poarta ca dusmani ai Crucii lui Hris­tos. Sfarsitul acestora este pieirea” (Filip. 3, 18-19).
,,Stergand zapisul ce era asupra noastra, care ne era potrivnic cu randuielile lui si 1-a luat din mijloc pironindu-l pe cruce. Dezbracand (de putere) incepatoriile, le-a dat de ocara in vazul tuturor, biruind asupra lor prin Cruce (Col. 2, 14-15),
                                               Ce spun Sfintii Parinti
,,Crucea este Vointa Tatalui, Slava Fiului, Bucuria Duhului, podoaba ingerilor, siguranta credinciosilor, lauda lui Pavel.”      Sf. loan Gura de Aur
,,Crucea este Fiica lui Dumnezeu si biruirea patimilor.”  Sf. Maxim Marturisitorul
,,Crucea este nimicirea pacatului.”    Avva Isaia
,,Crucea este toata virtutea si fapta cea buna.” Cuviosul Marcu
,,Crucea lui Hristos este izvorul tainelor noastre.” Fericitul Augustin
,,Datorita Crucii lui Hristos de pe Golgota nu ne mai temem de lupul-satan, caci Il avem cu noi pe Pastorul cel Bun, Mantuitorul sufletelor noastre.” Sf. Ioan  Gura de Aur
,,Vezi cat de mare este puterea semnului Crucii? Crucea este mai stralucitoare decat soarele si luna. Domnul vine spre noi purtand semnele Crucii, cum a venit spre Toma. El si la Venirea Lui ne va arata acest Semn, ca sa vedem ca El este Cei Rastignit.”  Sf. loan Gura de Aur
,,Inainte si in timpul lucrarilor noastre, intrand si iesind,inainte de somn si dupa el, totdeauna sa ne insemnam cu semnul Sfintei Cruci.”     Tertulian
,,Voi, maicilor, invatati pe copiii vostri sa-si insemne fruntea cu crucea, iar mai inainte de a pricepe ei, insemnati-le voi cu mana voastra acest semn sfant.”   Sf. loan Gura de Aur
,,Nu numai cu mana trebuie sa facem semnul Crucii, ci trebuie sa-i adaugam predarea noastra si o credinta profunda. Faceti-o astfel pe fata si pe inima voastra si diavolul va fi biruit, pentru ca in cruce este sabia care l-a strapuns si pumnalul care l-a ranit mortal. Nu va rusinati de Cruce, ca nu cumva si Hristos sa Se rusineze de voi.”  Sf. loan Gura de Aur
,,Crucea este monumentul iubirii lui Dumnezeu.”   Sf. loan Gura de Aur
,,Crucea este pavaza, arma si semn de biruinta impotriva diavolului.” Sf. loan Damaschin
,,Nici un duh necurat nu va indrazni sa se apropie de voi, vazand pe fata voastra armele care 1-au doborat, aceasta sabie sclipitoare a carei lovitura de moarte a primit-o.”      Sf. loan Gura de Aur
,,Doamne, arma asupra diavolului Crucea Ta o ai dat noua, ca se ingrozeste si se cutremura, necutezand a cauta spre puterea ei…”          Tropar la Sf. Maslu
,,Pe Crucea Domnului de pe Golgota s-a intalnit cea mai urata fapta a pacatului nostru cu cea mai mare si mai frumoasa fapta a dragostei lui Dumnezeu. Si pe Cruce, Iubirea dumnezeiasca a ars pacatul omenesc.”    
Invatatura de Credinfa Crestina Ortodoxa
                                                      Ce spune Parintele losif
                   Oastea Domnului este o armata duhovniceasca stransa la lupta contra vrajmasului diavol. Taina biruintelor noastre este in semnul care i s-a aratat candva si imparatului Constantin: Crucea Domnului lisus.
                  Medalia noastra si steagurile noastre poarta semnul Crucii, aratand prin aceasta ca lupta noastra se reazema pe puterea Crucii, caci Domnul nostru lisus Hristos a murit pentru noi pe Cruce si prin ea ne-a castigat El si noua darul biruintei…
                Ingenuncheati  la  picioarele  Crucii,  veti  afla tainele mantuirii.
                La picioarele Crucii ti se deschid ochii cei sufletesti.
               La picioarele Crucii afli cu ce mare dragoste te-a iubit Dumnezeu-Tatal.
              La picioarele Crucii auzi cea mai minunata veste care s-a putut auzi candva in aceasta lume, ca lisus este un Mantuitor al tau, ca El a murit pentru tine, pentru iertarea ta.
              Jertfa Crucii te face dintr-un om vechi un om nou, dintr-un om lumesc un om duhovnicesc.
               La picioarele Crucii este puterea Oastei Domnului si a ostasilor ei. Dar numai semnul gol al Crucii inca nu inseamna o putere. Iti poti incarca pieptul, hainele si casa cu semnul Crucii, dar daca n-ai adevarata intelegere a Jertfei Crucii Mantuitorului – si daca nu traiesti cu cutremur aceasta – la nici o izbanda nu poti ajunge.
               Crucea este ascultarea lui lisus Hristos, Mantuitorul nostru, de voia Tatalui – si ea trebuie sa fie si ascultarea noastra de El.
               Dupa cum patimile Crucii au fost o slava pentru Mantuilorul nostru si dupa cum lanturile au fost o pricina de lauda pentru Apostolul Pavel, ori patimirile o bucurie pentru martirii si sfintii credintei noastre, – tot asa si semnul Crucii si purtarea ei trebuie sa fie o pricina de lauda sfanta si de putere biruitoare si pentru noi, ostasii Domnului.
De aceea, oricine intra in Oastea Domnului trebuie:
                      Sa cinsteasca cu toata evlavia semnul Crucii Domnului nostru lisus Hristos ca pe Semnul Dragostei, Biruintei si al Mantuirii Lui pentru noi. Sa-si faca cu evlavie si fara rusine, in chip frumos si vrednic, semnul Sfintei Cruci, ori de cate ori se cere, potrivit cu locul si cu starea de crestin adevarat si de inchinator smerit fata de Hristos.
                    Sa creada ca acest semn sfant este o cinste, o datorie si o biruinta pentru orice suflet care doreste sa ramana credincios la picioarele lui lisus si sa aiba partasie cu El.
                    Oriunde ne-am face rugaciunea, acasa ori pe drum, la biserica ori la adunare, oriunde si oricand, noi trebuie sa o incepem si sa o incheiem cu semnul Sfintei Crucii, facut cu toata evlavia si cu toata credinta, pentru ca o facem incepand totul in numele Tatalui, si al Fiului, si al Sfantului Duh. Si numai in felul acesta rugaciunea noastra are si un inceput si un sfarsit dumnezeiesc.
                  Sa fim incredintati ca toti cei care se feresc sa-si faca semnul Sfintei Crucii savarsesc o impietate fata de Hristos si Crucea Lui. Iar cei care o batjocoresc savarsesc un pacat de moarte.
Dupa cum Cuvantul lui Dumnezeu cel nevazut are o infatisare a lui vazuta – Biblia, tot asa si Crucea cea nevazuta, care inseamna jertfa lui Hristos, are o infatisare a ei vazuta -Crucea. Acesta este semnul Sfintei Cruci, care, orisiunde si oricum ar fi, inseamna asta. Cine batjocoreste semnul cel vazut al Crucii se face vinovat de batjocorirea sensului ei nevazut, dupa cum cine calca in picioare Biblia calca Cuvantul Sfant.
                   Crucea nu este un chip cioplit, cum erau cele idolesti -dupa cum spun unii – ci semnul profetit prin Moise cu atarnarea sarpelui in pustie. Lemnul pe care era atarnat sarpele era o cruce, fiindca pe o prajina goala nu se poate atarna nimic. Daca prima cruce a facut-o Moise, tocmai cel care primise poruncile, atunci ea nu este un chip cioplit, ci un semn profetic.Iar daca toate lucrurile Vechiului Testament preinchipuiau adevarurile Noului Testament, dupa cum este scris, atunci cu atat mai mult se intelege asta despre Cruce, dupa cum spune Cuvantul Sfant la Numeri 21, 8, cu intelesul de la loan 3, 14-15.
                       Nici Cruce fara Hristos, nici Hristos fara Cruce.
                      Cine este un necinstitor al Crucii nu poate fi un ostas al Domnului.
                     Doamne Duhule Sfinte, Te rugam, ajuta-ne sa intelegem asa semnul si puterea Sfintei Cruci. Amin.
Crucea-i Ascultarea
Crucea-i Ascultarea Domnului lisus,
cea mai nalta Jertfa care s-a adus,
Pretul cel mai mare, harul nesecat
pentru izbavirea lumii din pacat.
         Crucea-i Slava Sa,
         Crucea-i pacea mea,
         din mormint m-a scos
          Crucea lui Hristos,
          viata mi-a adus
          Crucea lui Ilisus,
          slava Sus si jos
          Crucii lui Hristos!
Crucea-i Biruinta Domnului Iisus,
El a-nvins cand Singur mortii S-a supus
si-a zdrobit vrajmasul cand S-a umilit,
preamarit e Mielul fiindca S-a jertfit.
Crucea e Iubirea Domnului Iisus,
Sangele iertarii mila ne-a adus,
Jertfa necurmata  punte s-a facut
ca sa mantuiasca ce era pierdut.
Crucea este Slava Domnului lisus,
prin ea Si-a-naltat El Numele nespus,
Crucea Lui slavita vesnic va-nsemna
mantuirea noastra si marirea Sa.
Aici se incheie Capitolul 11 despre Sfanta Cruce.
–––––––––––––––––––––––––––
                               O alta sursa de neintelegeri este ziua de odihna , musulmanii o tin Vinerea, evreii si adventistii Sambata, crestinii o tin Duminica. Adventistii sunt foarte hotarati in faptul de a demonstra ca ziua de Odihna adevarata este Sambata. Faptul ca Iisus Hristos a inviat Duminica sau ca Biserica a fost intemeiata la Rusalii prin coborarea Duhului Sfant, tot intr-o zi de Duminica pentru ei nu au nici o revelanta, deoarece zic ei ca in Biblie nu scrie nicaieri despre schimbarea zilei de odihna. Despre faptul ca Iisus a inviat Duminica se relateaza si in evanghelii astfel la
                                     Matei Cap28
1. Dupa ce a trecut sambata, cand se lumina de ziua intai a saptamanii (Duminica), au venit Maria Magdalena si cealalta Marie, ca sa vada mormantul.
2. Si iata s-a facut cutremur mare, ca ingerul Domnului, coborand din cer si venind, a pravalit piatra si sedea deasupra ei.
3. Si infatisarea lui era ca fulgerul si imbracamintea lui alba ca zapada.
4. Si de frica lui s-au cutremurat cei ce pazeau si s-au facut ca morti.
5. Iar ingerul, raspunzand, a zis femeilor: Nu va temeti, ca stiu ca pe Iisus cel rastignit Il cautati.
6. Nu este aici; caci S-a sculat precum a zis; veniti de vedeti locul unde a zacut.
7. Si degraba mergand, spuneti ucenicilor Lui ca S-a sculat din morti si iata va merge inaintea voastra in Galileea; acolo Il veti vedea. Iata v-am spus voua.
8. Iar plecand ele in graba de la mormant, cu frica si cu bucurie mare au alergat sa vesteasca ucenicilor Lui.
9. Dar cand mergeau ele sa vesteasca ucenicilor, iata Iisus le-a intampinat, zicand: Bucurati-va! Iar ele, apropiindu-se, au cuprins picioarele Lui si I s-au inchinat.
10. Atunci Iisus le-a zis: Nu va temeti. Duceti-va si vestiti fratilor Mei, ca sa mearga in Galileea, si acolo Ma vor vedea.
11. Si plecand ele, iata unii din straja, venind in cetate, au vestit arhiereilor toate cele intamplate.
12. Si, adunandu-se ei impreuna cu batranii si tinand sfat, au dat bani multi ostasilor,
13. Zicand: Spuneti ca ucenicii Lui, venind noaptea, L-au furat, pe cand noi dormeam;
14. Si de se va auzi aceasta la dregatorul, noi il vom indupleca si pe voi fara grija va vom face.
15. Iar ei, luand argintii, au facut precum au fost invatati. Si s-a raspandit cuvantul acesta intre Iudei, pana in ziua de azi.
16. Iar cei unsprezece ucenici au mers in Galileea, la muntele unde le poruncise lor Iisus.
17. Si vazandu-L, I s-au inchinat, ei care se indoisera.
18. Si apropiindu-Se Iisus, le-a vorbit lor, zicand: Datu-Mi-s-a toata puterea, in cer si pe pamant.
19. Drept aceea, mergand, invatati toate neamurile, botezandu-le in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh,
20. Invatandu-le sa pazeasca toate cate v-am poruncit voua, si iata Eu cu voi sunt in toate zilele, pana la sfarsitul veacului. Amin.
                    Acest maret eveniment al Mortii si Invierii Domnului este redat si in celelalte evanghelii, el este considerat centrul credintei crestine.
                   Despre pogararea Duhului Sfant avem consemnat in Biblie intreg capitolul 2 de la Faptele Sfintilor Apostoli. Despre afirmatia adventistilor ca nu exista scris in Biblie nicaieri despre schimbarea zilei de odihna nu este adevarat pentru ca in urmatoarele locuri este scris:
                                                                        Iesirea(Exod) Cap 31 v. Cornilescu
13  Vorbeste copiilor lui Israel, si spune-le: Sa nu care cumva sa nu tineti sabatele Mele, caci acesta va fi intre Mine si voi, si urmasii vostri, un semn dupa care se va cunoaste ca Eu sint Domnul, care va sfintesc.
Lev 19.3-30;Lev 26.2;Ezec 20.12-20;Ezec 44.24;
14 Sa tineti Sabatul, caci el va fi pentru voi ceva sfint. Cine il va calca, va fi pedepsit cu moartea; cine va face vreo lucrare in ziua aceasta, va fi nimicit din mijlocul poporului sau.
Exod 20.8;Deut 5.12;Ezec 20.12;Exod 35.2;Num 15.35;
15 Sa lucrezi sase zile; dar a saptea este Sabatul, ziua de odihna, inchinata Domnului. Cine va face vreo lucrare in ziua Sabatului, va fi pedepsit cu moartea.
Exod 20.9;Gen 2.2;Exod 16.23;Exod 20.10;
16 Copiii lui Israel sa pazeasca Sabatul, praznuindu-l, ei si urmasii lor, ca un legamint necurmat.
17 Aceasta va fi intre Mine si copiii lui Israel un semn vecinic; caci in sase zile a facut Domnul cerurile si pamintul, iar in ziua a saptea S-a odihnit si a rasuflat.”
Exod 31.13;Ezec 20.12-20;Gen 1.31;Gen 2.2;
                                  Din aceste versete mai ales 17 se poate vedea ca Sabatul a fost dat special pentru evrei si el prefigureaza ziua de odihna a crestinilor prin Recreerea lumii in ziua a opta(Duminica) prin invierea Mantuitorului.
                                     Evrei Cap 4
7. Dumnezeu hotaraste din nou o zi, astazi rostind prin gura lui David, dupa atata vreme, precum s-a zis mai sus: „Daca veti auzi astazi glasul Lui, nu invartosati inimile voastre”.
8. Caci daca Iosua le-ar fi adus odihna, Dumnezeu n-ar mai fi vorbit, dupa acestea, de o alta zi de odihna.
9. Drept aceea, s-a lasat alta sarbatoare de odihna poporului lui Dumnezeu.
10. Pentru ca cine a intrat in odihna lui Dumnezeu s-a odihnit si el de lucrurile lui, precum Dumnezeu de ale Sale.
11. Sa ne silim, deci, ca sa intram in acea odihna, ca nimeni sa nu cada in aceeasi pilda a neascultarii,
                            Versetul 9 spune clar despre o alta zi de odihna, versetul 7 spune din nou despre aceasta zi prin gura lui David adica prin versetele:
                                         Psalm 117(118 v. Cornilescu)
16. Dreapta Domnului m-a inaltat, dreapta Domnului a facut putere!”
17. Nu voi muri, ci voi fi viu si voi povesti lucrurile Domnului.
18. Certand m-a certat Domnul, dar mortii nu m-a dat.
19. Deschideti-mi mie portile dreptatii, intrand in ele voi lauda pe Domnul.
20. Aceasta este poarta Domnului; dreptii vor intra prin ea.
21. Te voi lauda, ca m-ai auzit si ai fost mie spre izbavire.
22. Piatra pe care n-au bagat-o in seama ziditorii, aceasta s-a facut in capul unghiului.
23. De la Domnul s-a facut aceasta si minunata este in ochii nostri.
24. Aceasta este ziua pe care a facut-o Domnul, sa ne bucuram si sa ne veselim intru ea.
25. O, Doamne, mantuieste! O, Doamne, sporeste!
26. Binecuvantat este cel ce vine intru numele Domnului; binecuvantatu-v-am pe voi, din casa Domnului.
27. Dumnezeu este Domnul si S-a aratat noua. Tocmiti sarbatoare cu ramuri umbroase, pana la coarnele altarului.
                            In versetul 24 ni se spune iar de ziua de odihna a crestinilor dar si asa adventisii considera ca nu este o exprimare foarte neta privind ziua de odihna .
                                         Coloseni Cap 2
16. Nimeni deci sa nu va judece pentru mancare sau bautura, sau cu privire la vreo sarbatoare, sau luna noua, sau la sambete,
17. Care sunt umbra celor viitoare iar trupul (este) al lui Hristos.
                                  Galateni Cap 10
9. Acum insa, dupa ce ati cunoscut pe Dumnezeu, sau mai degraba dupa ce ati fost cunoscuti de Dumnezeu, cum va intoarceti iarasi la intelesurile cele slabe si sarace, carora iarasi voiti sa le slujiti ca inainte?
10. Tineti zile si luni si timpuri si ani?
11. Ma tem de voi, sa nu ma fi ostenit la voi, in zadar.
Si in aceste versete ni se spune despre zilele de sarbatoare tinute de crestini preluate de la evrei despre care aposolul spune ca sunt intelesurile cele slabe si sarace, pentruca sarbatorile evreiesti le prefigurau pe cele crestine. La inceput sigur ca multi crestini din inertie tineau ca zi de odihna Sambata, si au fost unii care le-au tinut pana tarziu intrand in conflict cu papalitatea si unii au ajuns pe mana inchizitiei dar asta nu inseamna ca aveau si dreptate in privinta zilei de odihna.
                            De asemenea revelatia Apocalipsei s-a facut lui Ioan intr-o zi de Duminica.
                                       Apocalipsa Cap 1
9. Eu Ioan, fratele vostru si impreuna cu voi partas la suferinta si la imparatia si la rabdarea in Iisus, fost-am in insula ce se cheama Patmos, pentru cuvantul lui Dumnezeu si pentru marturia lui Iisus.
10. Am fost in duh in zi de duminica si am auzit, in urma mea, glas mare de trambita,
11. Care zicea: Ceea ce vezi scrie in carte si trimite celor sapte Biserici: la Efes, si la Smirna, si la Pergam, si la Tiatira, si la Sardes, si la Filadelfia, si la Laodiceea.
                              Versiunea Cornilescu
9 Eu, Ioan, fratele vostru, care sint partas cu voi la necaz, la Imparatie si la rabdarea in Isus Hristos, ma aflam in ostrovul care se cheama Patmos, din pricina Cuvintului lui Dumnezeu si din pricina marturiei lui Isus Hristos.
Filip 1.7;Filip 4.14;2Tim 1.18;Rom 8.17;2Tim 2.12;Apocalipsa 1.2;
10 In ziua Domnului eram in Duhul. Si am auzit inapoia mea un glas puternic, ca sunetul unei trimbite.
Fapt 10.10;2Cor 12.2;Apocalipsa 4.2;Apocalipsa 17.3;Apocalipsa 21.10;Ioan 20.26;Fapt 20.7;1Cor 16;1Cor 2;Apocalipsa 4.1;Apocalipsa 10.8;
11 care zicea: Eu sint Alfa si Omega, Cel dintii si Cel de pe urma. Ce vezi, scrie intr-o carte, si trimete-o celor sapte Biserici: la Efes, Smirna, Pergam, Tiatira, Sardes, Filadelfia si Laodicea.”
Apocalipsa 1.8;Apocalipsa 1.17;
                        Stim bine ca Ziua Domnului este Duminica pentru ca in zi de Duminica a inviat, dar adventisitii se incapataneaza sa sustina ca Ziua Domnului e Sambata.
                        Despre mantuire se poate discuta foarte mult vreau doar sa mai expun cateva versete si sa fac unele comentarii:
                                                   Efeseni Cap 2
1. Iar pe voi v-a facut vii, cei ce erati morti prin gresealele si prin pacatele voastre,
2. In care ati umblat mai inainte, potrivit veacului lumii acesteia, potrivit stapanitorului puterii vazduhului, a duhului care lucreaza acum in fiii neascultarii,
3. Intru care si noi toti am petrecut odinioara, in poftele trupului nostru, facand voile trupului si ale simturilor si, din fire, eram fiii maniei ca si ceilalti.
4. Dar Dumnezeu, bogat fiind in mila, pentru multa Sa iubire cu care ne-a iubit,
5. Pe noi cei ce eram morti prin gresealele noastre, ne-a facut vii impreuna cu Hristos – prin har sunteti mantuiti! –
6. Si impreuna cu El ne-a sculat si impreuna ne-a asezat intru ceruri, in Hristos Iisus,
7. Ca sa arate in veacurile viitoare covarsitoarea bogatie a harului Sau, prin bunatatea ce a avut catre noi intru Hristos Iisus.
8. Caci in har sunteti mantuiti, prin credinta, si aceasta nu e de la voi: este darul lui Dumnezeu;
9. Nu din fapte, ca sa nu se laude nimeni.
                                      In aceste versete 5,8 se spune ca mantuirea este prin har si credinta, ceea ce este foarte adevarat iar la versetul 9 se spune ca nu prin fapte, multi sectari abuzand de aceste versete zic ca mantuirea este numai prin har si credinta iar faptele nu au un rol prea mare, dar daca analizam urmatoarele versete unele redand chiar o afirmatie a Mantuitorului vom vedea ca nu este chiar asa.
                                           Matei Cap 11
11. Adevarat zic voua: Nu s-a ridicat intre cei nascuti din femei unul mai mare decat Ioan Botezatorul; totusi cel mai mic in imparatia cerurilor este mai mare decat el.
12. Din zilele lui Ioan Botezatorul pana acum imparatia cerurilor se ia prin straduinta si cei ce se silesc pun mana pe ea.
                                         In versetul 12 Iisus spune ca Imparatia Cerurilor se ia prin straduinta, asta inseamna ca cel care o doreste trebuie sa se sileasca adica sa aiba si el partea sa, ca impreuna cu harul mantuitor care s-a dat tuturor oamenilor prin jertfa lui Iisus pe Cruce la Golgota sa ajunga la mantuire.
                                  Sfantul Apostol Petru in a II sa epistola Cap 1 dezvolta acest subiect
3. Dumnezeiasca Lui putere ne-a daruit toate cele ce sunt spre viata si spre buna cucernicie, facandu-ne sa cunoastem pe Cel ce ne-a chemat prin slava Sa si prin puterea Sa,
4. Prin care El ne-a harazit mari si pretioase fagaduinte, ca prin ele sa va faceti partasi dumnezeiestii firi, scapand de stricaciunea poftei celei din lume.
5. Pentru aceasta, puneti si din partea voastra toata sarguinta si adaugati la credinta voastra: fapta buna, iar la fapta buna: cunostinta,
6. La cunostinta: infranarea; la infranare: rabdarea; la rabdare: evlavia;
7. La evlavie: iubirea frateasca, iar la iubirea frateasca: dragostea.
8. Caci daca aceste lucruri sunt in voi si tot sporesc, ele nu va vor lasa nici trandavi, nici fara roade in cunoasterea Domnului nostru Iisus Hristos.
9. Iar cel ce nu are acestea este slab vazator si orb si a uitat de curatirea pacatelor lui de demult.
10. Pentru aceea, fratilor, siliti-va cu atat mai vartos sa faceti temeinica chemarea si alegerea voastra, caci, facand acestea, nu veti gresi niciodata.
11. Ca asa vi se va da cu bogatie intrarea in vesnica imparatie a Domnului nostru si Mantuitorului Iisus Hristos.
12. Drept aceea, va voi aminti pururea de acestea, cu toate ca le stiti si sunteti intariti intru adevarul in care stati.
                                                  La fel si Sfantul Apostol Iacov vorbeste despre acest subiect Cap 2
13. Caci judecata este fara mila pentru cel care n-a facut mila. Si mila biruieste in fata judecatii.
14. Ce folos, fratii mei, daca zice cineva ca are credinta, iar fapte nu are? Oare credinta poate sa-l mantuiasca?
15. Daca un frate sau o sora sunt goi si lipsiti de hrana cea de toate zilele,
16. Si cineva dintre voi le-ar zice: Mergeti in pace! Incalziti-va si va saturati, dar nu le dati cele trebuincioase trupului, care ar fi folosul?
17. Asa si cu credinta: daca nu are fapte, e moarta in ea insasi.
18. Dar va zice cineva: Tu ai credinta, iar eu am fapte; arata-mi credinta ta fara fapte si eu iti voi arata, din faptele mele, credinta mea.
19. Tu crezi ca unul este Dumnezeu? Bine faci; dar si demonii cred si se cutremura.
20. Vrei insa sa intelegi, omule nesocotit, ca credinta fara de fapte moarta este?
21. Avraam, parintele nostru, au nu din fapte s-a indreptat, cand a pus pe Isaac, fiul sau, pe jertfelnic?
22. Vezi ca, credinta lucra impreuna cu faptele lui si din fapte credinta s-a desavarsit?
23. Si s-a implinit Scriptura care zice: „Si a crezut Avraam lui Dumnezeu si i s-a socotit lui ca dreptate” si „a fost numit prieten al lui Dumnezeu”.
24. Vedeti dar ca din fapte este indreptat omul, iar nu numai din credinta.
25. La fel si Rahav, desfranata, au nu din fapte s-a indreptat cand a primit pe cei trimisi si i-a scos afara, pe alta cale?
26. Caci precum trupul fara suflet mort este, astfel si credinta fara de fapte, moarta este.
                              In aceste versete care nu mai au nevoie de comentarii, ni se spune de fapte si de straduinta in a-l cunoste pe Iisus Hristos, invataturile sale si de a le pune in practica, dar toate sa le facem din dragoste pentru ca altfel nu aduc nici un rod dupa cum ne spune Sfantul Apostol Pavel in
                                        I Corinteni Cap 13
1. De as grai in limbile oamenilor si ale ingerilor, iar dragoste nu am, facutu-m-am arama sunatoare si chimval rasunator.
2. Si de as avea darul proorociei si tainele toate le-as cunoaste si orice stiinta, si de as avea atata credinta incat sa mut si muntii, iar dragoste nu am, nimic nu sunt.
3. Si de as imparti toata avutia mea si de as da trupul meu ca sa fie ars, iar dragoste nu am, nimic nu-mi foloseste.
4. Dragostea indelung rabda; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuieste, nu se lauda, nu se trufeste.
5. Dragostea nu se poarta cu necuviinta, nu cauta ale sale, nu se aprinde de manie, nu gandeste raul.
6. Nu se bucura de nedreptate, ci se bucura de adevar.
7. Toate le sufera, toate le crede, toate le nadajduieste, toate le rabda.
8. Dragostea nu cade niciodata. Cat despre proorocii – se vor desfiinta; darul limbilor va inceta; stiinta se va sfarsi;
13. Si acum raman acestea trei: credinta, nadejdea si dragostea. Iar mai mare dintre acestea este dragostea.
                                       La Evrei Cap11 se spune despre credinta ca este necesara mantuirii (versetul 6)
1. Iar credinta este incredintarea celor nadajduite, dovedirea lucrurilor celor nevazute.
2. Prin ea, cei din vechime au dat buna lor marturie.
3. Prin credinta intelegem ca s-au intemeiat veacurile prin cuvantul lui Dumnezeu, de s-au facut din nimic cele ce se vad.
4. Prin credinta, Abel a adus lui Dumnezeu mai buna jertfa decat Cain, pentru care a luat marturie ca este drept, marturisind Dumnezeu despre darurile lui; si prin credinta graieste si azi, desi a murit.
5. Prin credinta, Enoh a fost luat de pe pamant ca sa nu vada moartea, si nu s-a mai aflat, pentru ca Dumnezeu il stramutase, caci mai inainte de a-l stramuta, el a avut marturie ca a bine-placut lui Dumnezeu.
6. Fara credinta, dar, nu este cu putinta sa fim placuti lui Dumnezeu, caci cine se apropie de Dumnezeu trebuie sa creada ca El este si ca Se face rasplatitor celor care Il cauta.
40. Pentru ca Dumnezeu randuise pentru noi ceva mai bun, ca ei sa nu ia fara noi desavarsirea.
                      Intreg Capitolul 11 este dedicat credintei si oamenilor ai credintei.
                     Am intentionat sa finalizez acest subiect pana in a 2 Duminica a Postului Mare si sa-l postez pana atunci, dar n-am reusit , oricum despre erezii se poate discuta foarte multe si sunt convins ca nu am tratat nici cantiativ , nici calitativ la un nivel destul de ridicat acesta tema, am realizat totusi acest putin prin voia Domnului si am aratat la inceput ce m-a determinat ca sa concep acesta tema, sunt convins ca mai sunt multe versete imporante in Bible care sa combata ereziile pe care le-am tratat dar nu am reusit sa le consemnez pe toate pentru ca si asa subiectul este destul de mare.
                  In concluzie se poate afirma ca pentru manutuire este necesara din partea omului, credinta si faptele care sa dovedeasca credinta celui ce isi doreste mantuirea. Dumnezeu i-a daruit omului libertatea de alegere, El nu mantuieste pe nimeni cu sila si nici nu predestineaza pe cineva la osanda vesnica pentru ca asa vrea El, omul singur in viata pamanteasca isi pregateste destinul vesnic trecand prin moarte si inviere la Judecata Universala.
                                  Despre pocainta trateaza in continuare Pr. Florin Moldovan intr-un articol publicat in “Iisus Biruitorul”
                                  Evangelia din a 2 a Duminica a Postului Mare
                                                 Marcu 2
1. Si intrand iarasi in Capernaum, dupa cateva zile s-a auzit ca este in casa.
2. Si indata s-au adunat multi, incat nu mai era loc, nici inaintea usii, si le graia lor cuvantul.
3. Si au venit la El, aducand un slabanog, pe care-l purtau patru insi.
4. Si neputand ei, din pricina multimii, sa se apropie de El, au desfacut acoperisul casei unde era Iisus si, prin spartura, au lasat in jos patul in care zacea slabanogul.
5. Si vazand Iisus credinta lor, i-a zis slabanogului: Fiule, iertate iti sunt pacatele tale!
6. Si erau acolo unii dintre carturari, care sedeau si cugetau in inimile lor:
7. Pentru ce vorbeste Acesta astfel? El huleste. Cine poate sa ierte pacatele, fara numai unul Dumnezeu?
8. Si indata cunoscand Iisus, cu duhul Lui, ca asa cugetau ei in sine, le-a zis lor: De ce cugetati acestea in inimile voastre?
9. Ce este mai usor a zice slabanogului: Iertate iti sunt pacatele, sau a zice: Scoala-te, ia-ti patul tau si umbla?
10. Dar, ca sa stiti ca putere are Fiul Omului a ierta pacatele pe pamant, a zis slabanogului:
11. Zic tie: Scoala-te, ia-ti patul tau si mergi la casa ta.
12. Si s-a sculat indata si, luandu-si patul, a iesit inaintea tuturor, incat erau toti uimiti si slaveau pe Dumnezeu, zicand: Asemenea lucruri n-am vazut niciodata.
                                                                                  Ioan 10
9. Eu sunt usa: de va intra cineva prin Mine, se va mantui; si va intra si va iesi si pasune va afla.
10. Furul nu vine decat ca sa fure si sa junghie si sa piarda. Eu am venit ca viata sa aiba si din belsug sa aiba.
11. Eu sunt pastorul cel bun. Pastorul cel bun isi pune sufletul pentru oile sale.
12. Iar cel platit si cel care nu este pastor, si ale carui oi nu sunt ale lui, vede lupul venind si lasa oile si fuge; si lupul le rapeste si le risipeste.
13. Dar cel platit fuge, pentru ca este platit si nu are grija de oi.
14. Eu sunt pastorul cel bun si cunosc pe ale Mele si ale Mele Ma cunosc pe Mine.
15. Precum Ma cunoaste Tatal si Eu cunosc pe Tatal. Si sufletul Imi pun pentru oi.
16. Am si alte oi, care nu sunt din staulul acesta. Si pe acelea trebuie sa le aduc, si vor auzi glasul Meu si va fi o turma si un pastor.
–––––––––––––––––––––––––––
Preiuau integral  articolul semnat de Pr. Florin Moldovan din ziarul “Iisus Biruitorul” Nr. 9(725) 22-28 Februarie 2010 (Saptamanal duhovnicesc al Oastei Domnului)
„Fiule, iertate iti sunt pacatele tale!”
Predica la Duminica a II-a din Postul Mare
                      Evanghelia acestei dummici ne spune ca Domnul nu doar a vindecat boala trupeasca a slabanogului, ci i-a iertat si pactele. Acesta a fost, de fapt, si motivul de disputa dintre El si conducatorii religiosi ai iudeilor, care considerau ca nimeni nu poate – pe pamant – sa ierte pacatele oamenilor. Si vedem ca Domnul tocmai aceasta le spune: „Ca sa stie ca putere are Fiul Omului a ierta pacatele pe pamant…”. De asemenea, in finalul pericopei evanghelice paralele, Sfantul Evanghelist Matei retine mirarea multimilor astfel: vazand toti…, au slavit pe Dumnezeu, Care da o astfel de putere oamenilor” (Mt 9, 8), ceea ce in conceptia interpretilor Noului Testament inseamna o trimitere evidenta catre puterea care va fi data Bisericii, aceea de a ierta pacatele oamenilor, prin Taina Marturisirii (vezi Ioannis Karavidopoulos, Evanghelia dupa Marcu, Ed. Bizantina, Buc, 2001, p.78). Pentru acest motiv, dar si pentru ca ne aflam in vremea Postului Mare – timp prin excelenta al caintei – ingaduiti-mi cateva cuvinte despre aceasta Taina Sfanta. Trebuie sa o spunem de la inceput: Taina aceasta Sfanta e singura cale prin care noi putem primi iertarea tuturor pacatelor noastre.
                          Ca sa fiu mai bine inteles, as ridica urmatoarea problema: putem, dupa Botez, sa primim iertarea pacatelor si altfel decat prin Sfanta Taina a Spovedaniei? Nu! Categoric, nu! Stim ca sectantii de tot felul nu recunosc Sfanta Taina a Spovedaniei. Ei spun ca-si marturisesc pacatele in gand, in camaruta lor, direct lui Dumnezeu. Oare, asa a randuit Dumnezeu sa se primeasca dezlegarea de pacate? Oare, Sfanta Scriptura da marturie despre acest fel de marturisire pacatelor fara mijlocirea preotului sau a episcopului? Daca cercetam Sfintele Scripturi ale Noului Testament, ne dam seama ca Dumnezeu nu a randuit calea de iertare a pacatelor despre care vorbesc sectantii. Ci cu totul altceva. Si anume, iertarea pacatelor prin marturisirea inaintea preotului duhovnic. Mai intai, Domnul a promis ucenicilor Sai ca le va darui o putere uimitoare, aceea de a dezlega pacatele oamenilor: Oricate veti lega pe pamant vor fi legate si in cer, oricate veti dezlega pe pamant vor fi dezlegate si in cer (vezi Mt 18, 18 si Mt 16, 19). Apoi, in Sf. Evanghelie dupa loan, la cap. 20, versetele 21-23, vedem momentul implinirii acestei fagaduinle: Domnul Se arata ucenicilor si le zice: Precum M-a trimis pe Mine Tatal, va trimit si Eu pe voi. Si, zicand acestea, a suflat asupra lor si le-a zis: Luati Duh Sfant! Carora veti ierta pacatele le vor fi iertate si carora le veti tine vor fi tinute. Sa fim atenti la acest moment din Ziua Invierii, la aceste cuvinte sfinte. Ce face aici Domnul? Da o putere Apostolilor Sai. Adica, unor oameni. Ce putere? Aceea de a ierta pacatele oamenilor. Oricat ne-ar parea noua de uimitor, de necrezut, Domnul chiar aceasta a facut: a dat unor oameni puterea iertarii pacatelor. Ce inseamna aceasta in raport cu felul in care putem primi iertarea pacatelor? Inseamna ca, pentru a primi iertarea pacatelor, trebuie sa marturisesti pacatele. Dar cum? Cum vrea fiecare om, dupa socotinta fiecaruia? Nicidecum. Din cuvintele sfinte citate mai sus se intelege limpede ca marturisirea pacatelor trebuie facuta inaintea acelor oameni care au fost randuti pentru aceasta.
                                   Altfel, daca iertarea pacatelor ar putea fi primita si pe alta cale, cea fara mijlocirea preotului, atunci ceea ce ce a facut Donmul atunci, in Ziua Invierii, ar fi fost un lucru fara sens. De ce sa fi dat Domnul Apostolilor puterea iertarii pacatelor, daca oamenii ar fi putut obtine iertarea si fara a-si marturisi pacatele inaintea lor si ar fi putut primi dezlegare direct de la Dumnezeu? De ce sa mai marturisesti pacatele si inaintea preotului cand e mult mai simplu s-o faci fara el? Dar Domnul niciodata nu face lucruri fara sens.
                                         Deci, daca Domnul a asezat aceasta Sfanta Taina pentru ca oamenii asa sa primeasca iertarea pacatelor, altfel nu se poate. Si cine Il poate lua la rost pe Domnul ca asa a randuit lucrurile?!! Aceia care nu recunosc aceasta cale se impotrivesc Domnului. Cumva, prin atitudinea lor, Il sfideaza pe Dumnezeu: Eu nu sunt de acord cu aceasta cale pentru iertarea pacatelor, eu vreau iertarea pacatelor, dar fara preot. Eu vreau direct cu Dumnezeu! Mare poate fi trufia in acest caz!
Marturisirea pacatelor inaintea preotului cere si aduce smerenie. De fapt, s-ar parea ca aceasta e chiar si una din cauzele nerecunoasterii Sfintei Spovedanii si a Credintei Ortodoxe: mandria! Ca sa-ti marturisesti pacatele si inaintea unui om, ti se cere smerenie, umilinta. Te incearca o mare rusine, un adanc cutremur. Stim si noi, ortodocsii, cum e sa ne marturisim pacatele in gand, in camaruta noastra, direct catre Dumnezeul cel nevazut! O facem si noi in fiecare seara la rugaciune, fara pretentia de a inlocui astfel Taina Sfanta a Spovedaniei. Dar, daca e sa fim sinceri, niciodata n-am incercat rusinea, cutremurul, trairea aceea pe care am simtit-o cand am marturisit pacatele noastre rusinoase si in fara preotului, in Taina Spovedaniei. Si, cu siguranta, unul din motivele pentru care Domnul, Care cunoaste atat de bine sufletul omenesc, a randuit ca iertarea sa o primim printr-o persoana vazuta, foarte concreta (preotul), este si acesta: incercarea rusinii ca leac pentru mandrie, ca smerire. Poate si de aceea ortodocsii care se spovedesc frecvent si au cu adevarat duhovnic sunt mai smeriti in toata atitudinea lor. Nu simti la acesti oameni – care, desi duc o viata foarte angajata, curata – poza aceea care se degaja din felul de a fi al sectantului.
                                 Adevarul e ca, atata vreme cat zici ca ti-ai marturisit pacatele direct lui Dumnezeu, in fata omului poti poza drept un mic sfant. Cine poate stie ce faci tu, alesul, in taina. Dar cand stii ca duhovnicul tau stie tot, tot ce ai facut, nu-ti mai arde de „poze”. Iertata-mi fie marturisirea, dar am cunoscut astfel de cazuri concrete, oameni care se dadeau foarte duhovnicesti, si vorbeau cu foc din Scripturi si carti de folos, dar cand au venit la spovedanie au dat la iveala ca nu sunt deloc asa cum pareau (pozau) a fi. Si, intr-adevar, dupa marturisire, le-a disparut aroganta de „ales…”.
In incheiere, iubiti frati, primiti mai ales cuvantul inspirat al Cuviosului Sofronie, ucenicul Sfantului Siluan, <<Despre rusinea la Spovedanie>>: Credinciosul rabda rusinea dinaintea unui preot-duhovnic intocmai-patimitor cu el. Indata ce-si vede faradelegea, nu o ascunde ci o marturiseste Domnului, impotriva sa. Pentru rusinea la care este supus prin fapta pocaintei sale, Domnul iarta necredinta inimii lui si il innoieste prin harul mantuirii vesnice. Cu cat mai adanca este rusinea ce insoteste marturisirea pacatelor la spovedanie, cu atat mai mare este puterea si harul pe care le va primi omul spre innoirea vietii lui. Adevarul acestui cuvant este marturisit de predania tuturor veacurilor, pana in zilele noastre. Prin spovedanie, se innoiesc si se mantuiesc credinciosii inlauntrul Bisericii. Este de prisos sa spunem cu cata cinste il inconjura preotul duhovnic pe pacatosul care se spovedeste, de vreme ce acesta are de partea sa cerul intreg care se bucura pentru un pacatos care se pocaieste. In Taina Spovedaniei, rusinea nu numai ca este un lucru sanatos si firesc, dar marturiseste in acelasi timp ca fapta aceasta a pocaintei se aduce din inima, ca este de bunavoie si de o adanca smerenie. Cel ce se pocaieste cu adevarat la spovedanie ia asupra sa, in intregime, rdspunderea pentru caderile sale si nu se indreptateste pe sine, precum a facut Adam in rai. El nu arunca raspunderea asupra lui Dumnezeu sau a aproapelui, ci rabda smerit si cu barbatie rusinea pacatelor sale cele facute cu voie. Aceasta facand binecinstitoare il vindeca pe om de cancerul mandriei si asaza in el smerenia, care grabeste harul tamaduitor al lui Dumnezeu, dupa cuvantul Scripturii «Dumnezeu celor madndri le sta impotriva, iar celor smeriti le da har».
                               Spovedania trebuie sa se faca in deplina libertate. Marturisirea de bunavoie a pacatului aratand ca omul nu il voieste si nu il imbratiseaza. El ramane in duhul pe care il vadeste rugaciunea Cincizecimii: Tie Unuia am gresit, dar Tie Unuia si slujim. Savarsirea Spovedaniei il pregateste pe credincios sa primeasca harul Sfantului Duh, care, in cele din urma, va inghiti pacatul nostru. Prin pocainta si spovedanie, omul invata sa aiba o dreapta asezare si aplecare catre Dumnezeu.
                       Este povatuit, adica, la cunoasterea voii Dumnezeiesti si, in felul acesta, afla calea vietii.
                       Iata, fratilor, ce frumos ne arata cuviosul Sofronie ca rusinea ne e de folos la spovedanie, ca ea e dovada ca aducem pocainta din inima, ca e leac pentru smerenie si pregateste sufletul pentru primirea harului Duhului Sfant, Care va inghiti pacatul nostru.
                     Asadar, fratilor, sa folosim leacul pe care Domnul ni l-a lasat pentru iertarea pacatelor si nu numai. Ci si leac pentru smerire si sfintire. Degeaba laudam smerenia si spunem ca dorim sa avem smerenie, daca nu ne descoperim cu adevarat toata rautatea la Sfanta Spovedanie! Amin.
Aici se incheie articolul preluat din “Iisus Biruitorul”
–––––––––––––––––––––––––––  
    Inchei cu aceste versete din Psalmul 70 si cu relatarea unui eveniment minunat care mi s-a intamplat in acest an.
                                                Psalmul 70
15. Iar eu pururea voi nadajdui spre Tine si voi inmulti lauda Ta.
16. Gura mea va vesti dreptatea Ta, toata ziua mantuirea Ta, al caror nume nu-l cunosc.
17. Intra-voi intru puterea Domnului; Doamne, imi voi aduce aminte numai de dreptatea Ta.
18. Dumnezeule, m-ai invatat din tineretile mele si eu si astazi vestesc minunile Tale.
19. Pana la batranete si caruntete,
20. Dumnezeule, sa nu ma parasesti,
21. Ca sa vestesc bratul Tau la tot neamul ce va sa vina,
22. Puterea Ta si dreptatea Ta, Dumnezeule, pana la cele inalte, maretiile pe care le-ai facut. Dumnezeule, cine este asemenea Tie?
23. Multe necazuri si rele ai trimis asupra mea, dar intorcandu-Te mi-ai dat viata si din adancurile pamantului iarasi m-ai scos.
24. Inmultit-ai spre mine marirea Ta si intorcandu-Te m-ai mangaiat si din adancurile pamantului iarasi m-ai scos.
25. Ca eu voi lauda cu instrumente de cantare adevarul Tau, Dumnezeule, canta-voi tie din alauta, Sfantul lui Israel.
26. Bucura-se-vor buzele mele cand voi canta tie si sufletul meu pe care l-ai mantuit.
                            Daca in cele doua articole anterioare am considerat ca evenimentele intamplate iesite din normalitate si relatate acolo erau cauzate de duhurile rele, consider ca cel pe care il relatez in continaure a avut o cauza divina.
Intr-o zi la servici, ascultam pe Internet Radio Oastea Domnului, apoi a venit seful si a vorbit la telefon si ca sa poata vorbi in liniste a oprit alimentarea electrica a difuzoarele care erau cuplate la calculator, eu am auzit in continuare ce se difuza desi in mod normal la difuzoare nu trebuia sa se mai auda nimic, eu am scos si cablul prin care venea semnalul audio de la calculator din lacasul in care era introdus in calculator, si tot asa eu am mai auzit o perioada ce se difuza, mai era si o colega dar nu i-am intrebat daca si ei au mai auzit, eu cred ca ei nu au mai auzit, pentru ca in mod normal trebuia sa sesizese si ei ca a fost in mod real o minune. Cred ca aceasta minune a fost intr-adevar de la Dumnezeu pentru ca nu am mai avut ganduri de mandrie cum am avut la evenimentele pe care le-am descris in articolele anterioare. Oricum eu sunt constient ca multe probleme, de fapt toate pe care le-am avut si la servici si in orice domeniu al vietii mele au fost minuni chiar daca nu s-au rezolvat chiar in momentul in care eu doream sa le rezolv, ci mai tarziu, de fapt oamenii cred ca este normal sa se intample, ce se intampla si nu constientizeaza ca de fapt numai interventia lui Dumnezeu cauzeaza chiar si ceea ce ni se pare a fi normal.
                                  SLAVIT SA FIE DOMNUL  !

Reclame

4 răspunsuri to “Erezii…Erezii… 16.03.2010”

 1. Nica Lucian Says:

  Am hotarat sa fac un comentariu la sfarsitul celui de al treilea articol postat pe site intitulat Erezii…Erezii, acolo relatam ca ascultam radio Oastea Domnului si a venit seful sa vorbeasca la telefon si a intrerupt alimentarea cu energie electrica a difuzoarelor externe ca sa nu fie deranjata convorbirea telefonica de ceea ce se difuza si eu am auzit in continuare ce se difuza pe post, atunci eu am scos si cablul de la difuzoarele externe care se introduce in locasul destinat pentru preluarea semnalului audio de la calculator ca sa nu fie deranjata convorbirea si eu totusi am auzit ce se difuza pe post. Precizez ca dupa scoaterea cablului de preluare a semalului audio a difuzoarelor externe atunci se aude totusi daca nu se inchide site-ul, datorita faptului ca acel calculator este dotat si cu difuzoare interne dar intensitatea la care se aude este mai mica. Am ales aceasta varianta pentru ca doresc ca adevarul si numai adevarul sa fie scos la suprafata prin ceea ce scriu sau vorbesc. Puteam sa modific sfarsitul articolului dar atunci cei care au citit si ar reveni la citirea acestui articol ar trage concluzia ca modific ceea ce am postat dupa cheful meu ceea ce ar da pe buna dreptate impresia de neseriozitate. Insa din momentul in care s-a intrerupt alimentarea cu energie a difuzoarelor externe si pana cand scoti si cablul de alimentare a cestora cu semnalul audio de la calculator in mod normal nu se aude nimic pentru ca difuzoarele interne sunt dezactivate atata timp cat cablul de alimentare cu semnal audio a difuzoarelor externe se afla introdus in locasul lui. Cei care sunt familiarizati cu astfel de probleme pot da si ei aceasta marturie.
  Mentionez ca nu am scris intentionat atunci cand am postat acel al treilea articol ca sa produc senzatie dar mi-a scapat din vedere acest aspect, insa faptul ca am auzit ce se difuza pe post din momentul intreruperii alimentarii cu energie electrica a difuzoarelor externe si pana ce am scos si cablul care preia semnalul audio de la calculator, interval care nu a fost scurt este iesit cu totul din sfera normalului. Sigur ca daca doresti sa dai o explicatie logica singura posibilitate ar fi sa o atribui controlului mental la care am facut trimitere in articolele postate sau autosugestiei dar afirm cu toata responsabilitate ca eu am auzit in acel interval foarte clar ce se difuza pe postul de radio. In privinta controlului mental eu am totusi reserve mari desi pe Internet gasesti articole care dezbat acest subiect si in care se afirma ca este ceva chiar de domeniul trecutului in ceea ce priveste un control mental individual si ca se urmareste controlul la nivel de grupuri mari, chiar la nivel global.
  Am facut acest comentariu pentru ca orice exagerare sau omitere a unor aspecte legate de un eveniment inseamna abatere de la adevar, adica minciuna care este pacat si pacatele ne despart de Dumnezeu fie mari fie mici. Sunt destui care clasifica pacatele in mici si mari si afirma ca pacatele mici nu ar fi o problema grava dar acest gen de afirmatii sunt impotriva invataturii ortodoxe si biblice.

  Isaia Cap 59

  l. Iata, mana Domnului nu este prea scurta ca sa nu poata sa izbaveasca, si urechea Lui prea tare ca sa nu auda.
  2. Ci nelegiuirile voastre au pus despartire intre voi si Dumnezeul vostru si pacatele voastre L-au facut sa-Si ascunda fata ca sa nu va auda.
  3. Pentru ca mainile voastre sunt intinate cu sange si degetele voastre cu nelegiuiri; buzele voastre graiesc cuvinte mincinoase si limba voastra, strambatate.
  4. Nimeni nu cheama in sprijinul sau dreptatea si cu cinste nici un judecator nu hotaraste; ci toti isi pun nadejdea in lucruri desarte si in vorbe fara rost: zamislesc silnicia si nasc pacatul.
  5. Clocesc oua de sarpe si urzesc panza de paianjen: cine mananca din ouale lor moare, iar din cele sparte ies naparci.
  6. Din panza lor vesminte nu se pot face si cu lucrul facut de mana lor nu se acopera, caci lucrul lor este lucru rau; in mainile lor sunt numai fapte silnice.
  7. Picioarele lor alearga spre rau, grabnice sa verse sange nevinovat; cugetele lor sunt cugete viclene; in calea lor salasluiesc pustiirea si prapadul.
  8. Nu cunosc drumul pacii si pe urmele lor nu este nici o dreptate; cararile lor sunt intortocheate si cine porneste pe ele nu stie de pace.
  9. Pentru aceasta, judecata este departe de noi si dreptatea nu ne ajunge. Noi asteptam lumina, dar iata intunericul; asteptam revarsatul zorilor, dar umblam in bezna.
  10. Umblam bajbaind, ca orbii pe langa zid; ca si cei fara ochi bajbaim mereu, ne poticnim in miezul zilei ca si pe inserate; intre oamenii in putere suntem ca niste morti.
  11. Mormaim toti ca ursii, ne vaitam ca porumbita, asteptam judecata, dar ea nu vine; mantuirea, dar ea este departe de noi.
  12. Ca pacatele noastre s-au inmultit inaintea Ta si nelegiuirile sunt marturie impotriva noastra; faradelegile noastre sunt de fata si faptele noastre nelegiuite le stim:
  13. Necredinta si tagada Domnului, caderea de la credinta in Dumnezeu, grairea minciunii si razvratirea, nascocirea si cugetarea la lucruri viclene.
  14. Si lasata la o parte este judecata, iar dreptatea sta departe; adevarul se poticneste in piete si fapta cinstita nu mai are loc.
  15. Adevarul nu mai este si cel ce se da la o parte din calea rautatii este sfaramat. Si Dumnezeul nostru a vazut si S-a maniat ca nu mai este dreptate.
  16. Si a vazut ca nu este nici un om si S-a mirat ca nimeni nu mijloceste. Atunci bratul Lui I-a venit in ajutor, si dreptatea Sa a fost sprijinul Sau.

  1 Petru Cap 1

  15. Ci, dupa Sfantul Care v-a chemat pe voi, fiti si voi insiva sfinti in toata petrecerea vietii.
  16. Ca scris este: „Fiti sfinti, pentru ca Eu sunt Sfant”.
  17. Si daca chemati Tata pe Cel ce judeca cu nepartinire, dupa lucrul fiecaruia, petreceti in frica zilele vremelniciei voastre,
  18. Stiind ca nu cu lucruri stricacioase, cu argint sau cu aur, ati fost rascumparati din viata voastra desarta, lasata de la parinti,
  19. Ci cu scumpul sange al lui Hristos, ca al unui miel nevinovat si neprihanit,
  20. Care a fost cunoscut mai dinainte de intemeierea lumii, dar Care S-a aratat, in anii cei mai de pe urma, pentru voi,
  21. Cei ce prin El ati crezut in Dumnezeu, Care L-a inviat pe El din morti, si I-a dat Lui slava, ca sa va fie credinta si nadejdea voastra in Dumnezeu.
  22. Curatindu-va sufletele prin ascultarea de adevar, spre nefatarnica iubire de frati, iubiti-va unul pe altul, din toata inima, cu toata staruinta,
  23. Fiind nascuti din nou nu din samanta stricacioasa, ci din
  nestricacioasa, prin cuvantul lui Dumnezeu cel viu si care ramane in veac.

 2. sabadac viorel Says:

  Luciane citeste din Evanghelia dupa sfantul apostol Ioan cap.1 versetele de la 1-16 si o sa vezi, si cu ajutorul Domnului , sper ca o sa si intelegi ca si noua ni s-a facut mare har. Capitolul 3. versetele 1-11, si poate o sa intelegi ca noi avem nevoie de nasterea din nou. Capitolul 4. versetele 1-24 si o sa intelegi ca: -1. De la versetul 22 ca atata timp cat nu ne inchininam in felul iudeilor, ne inchinam celui ce nu cunoastem; -2. versetele 21, 23 si 24 care este inchinarea pe care o accepta Iehova Dumnezeu . Din Evanghelia dupa Sfantul Apostol Matei de la cap.3 versetele 13-16 si vei intelege importanta botezului si a primirii Duhului lui Dumnezeu . Domnul Iesus Cristos care este Dumnezeu nu avea trebuinta de pocainta , de botez si de primirea Duhului Sfant si asta se deduce din versetul 15.” Şi răspunzând, Iisus a zis către el: Lasă acum, că aşa se cuvine nouă să împlinim toată dreptatea. Atunci L-a lăsat. ,, SI din 1 Ioan Capitolul 1
  1. Ce era de la început, ce am auzit, ce am văzut cu ochii noştri, ce am privit şi mâinile noastre au pipăit despre Cuvântul vieţii,
  2. – Şi Viaţa s-a arătat şi am văzut-o şi mărturisim şi vă vestim Viaţa de veci, care era la Tatăl şi s-a arătat nouă –
  3. Ce am văzut şi am auzit, vă vestim şi vouă, ca şi voi să aveţi împărtăşire cu noi. Iar împărtăşirea noastră este cu Tatăl şi cu Fiul Său, Iisus Hristos. Domnul Iesus cu tine si cu toti cei dragi tie. Semnat UN TICALOS MANTUIT

 3. marturie2009 Says:

  Pentru Sabadac Viorel.

  Mie imi place mai mult sa citesc, am motivat pe blog de ce am si scris, nu sunt teolog dar din atat cat am inteles incerc sa-ti raspund concis, am lasat comentariul tau pentru ca este in limitele decentei chiar daca nu este ortodox. Am trecut cu vederea scrierea lui Iisus si sub alte forme, poate ca nu traiesti in Romania asa am impresia.
  Taina Sfintei Treimi putini o inteleg si nici eu nu am pretentia ca am inteles-o intru totul, ea poate fi asemanata cu focul si caldura si lumina pe care acesta le cauzeaza toate trei sunt in acelasi timp nu le poti desparti.
  Se acrediteaza ideea ca in ortodoxie nu este necesara nasterea din nou ceea ce este complet fals.
  Subliniez ca ortodoxia de lungul celor 20 de secole ale existentei nu mai are nevoie de nici o adaugire, de nici o omitere, in ceea ce priveste dogmele si cele sapte taine care sunt valide numai in biserica ortodoxa conform Efeseni 4,5. “Este un Domn, o credinta, un botez,” celelate sunt crezuri , sau unele chiar idolatrii.
  Am atins problema interpretarii Scripturii pe blog nu o repet, in ceea ce priveste Evanghelia dupa Ioan Cap 4 1-24 Iisus Hristos vrea sa spuna ca mantuirea e universala, este posibila pentru toate popoarele si nu oricarei secte (unele desi isi zic crestine nu recunosc Dumnezeirea Domnului Iisus Hristos ori pentru acele secte si crezuri inclusiv iudaica mantuirea nu mai e posibila) Ioan Cap 14,6. “Iisus i-a zis: Eu sunt Calea, Adevarul si Viata. Nimeni nu vine la Tatal Meu decat prin Mine.”
  Multe confesiuni spun ca rugaciunile si slujbele ortodoxe sunt lungi si plictisitoare dar ele sunt asa cum ni le-au lasat Sfintii Parinti si sunt plictisitoare numai pentru acei care nu inteleg ortodoxia dar cei care vor cauta sincer ortodoxia le vor intelege si se vor converti la ortodoxie.
  In privinta invocarii Duhului Sfant Biserica Ortodoxa are printre altele rugaciunea “Imparate Ceresc” pe care nu o reproduc si este in conformitate cu Luca Cap 11,13. “Deci daca voi, rai fiind, stiti sa dati fiilor vostri daruri bune, cu cat mai mult Tatal vostru Cel din ceruri va da Duh Sfant celor care il cer de la El!”
  Nicolae Steinhart a fost evreu si s-a convertit la ortodoxie el spunea, reproduc aproximativ “sa nu judecam noi in locul lui Hristos daca si cum vor fi mantuiti cei din alte confesiuni” dar adaug ca sansele de mantuire pentru cei din alte confesiuni sunt mici, exista multi teologi care sustin ca mantuirea nu este posibila in afara ortodoxiei.
  Mantuirea se poate dobandi dar se poate si pierde vezi Iezechiel Cap 33,18-19 de aceea pentru obtinerea si mentinerea ei este necesar sa te lupti tot timpul vietii pamantesti si aceasta problema am dezbatut-o pe blog.
  Ortodoxia se roaga la Sfanta Liturghie pentru pacea intregii lumi deci nu se limiteaza doar la confesiunea ortodoxa, dar pacea cea adevarata exista doar in ortodoxie, rugaciunile in comun cu cei de alte crezuri (ecumenismul actual) este contrar canoanelor ortodoxe.
  Cu dragoste Lucian iti doresc ca Dumnezeu sa-ti descopere credinta cea adevarata si sa ai parte de mantuire.

 4. sabadac viorel Says:

  Luciane, Domnul Dumnezeu prin Domnul Iesus Hristos si Duhul Sfant sa te binecuvanteze pentru ca mi-ai raspuns si-mi dai ocazia sa-ti raspund la randu-mi . Am inteles din modul tau diplomatic de a comenta, ca ai scris despre celelalte comunitati crestine ca despre niste grupari ( SÉCTE ) si ca exista multi teologi care sustin ca mantuirea nu este posibila in afara comunitati crestine ortodoxe. secta, s. f. Comunitate religioasă desprinsă din biserica recunoscuta de catre stat. Domnul Iesus Hristos cand va veni sa-si rapeasca biserica nu va rapi biserica recunoscuta de stat ( ortodoxa ), ci biserica recunoscuta de El. Ortodoxia si-a revindecat niste drepturi pe care Domnul Dumnezeu nu i le-a dat .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: